گزارش نمایشگاه ها

ویزا؛ بازیگر پنهان در جغرافیای نمایشگاه‌های نساجی جهان

در صنعت نساجی، همه درباره ماشین‌آلات پیشرفته، نوآوری‌های پایدار، دیجیتالی‌سازی و رقابت جهانی صحبت می‌کنند. اما یک متغیر کمتر دیده‌شده، در سال‌های اخیر نقش تعیین‌کننده‌ای در تغییر نقشه نمایشگاه‌های بین‌المللی ایفا کرده است: سیاست ویزا.

واقعیت این است که امروز، سهولت یا سختی صدور ویزا می‌تواند سرنوشت یک رویداد بزرگ را تغییر دهد؛ می‌تواند یک شهر را به قطب جدید صنعت تبدیل کند یا یک نمایشگاه قدیمی و معتبر را با چالش جدی مواجه سازد.

وقتی ویزا، محل برگزاری ITMA را تغییر می‌دهد

ITMA به‌عنوان بزرگ‌ترین برند نمایشگاه ماشین‌آلات نساجی جهان، همواره بر گستردگی بین‌المللی بازدیدکنندگان خود تأکید داشته است. اما در سال‌های اخیر، مسئله ویزا به یکی از عوامل کلیدی در تصمیم‌گیری‌های این برند تبدیل شده است.

CEMATEX (انجمن اروپایی سازندگان ماشین‌آلات نساجی)، که مالک برند ITMA است، در انتخاب مقاصد برگزاری، تنها به زیرساخت نمایشگاهی و بازار هدف نگاه نمی‌کند؛ بلکه به دسترسی جهانی بازدیدکنندگان نیز توجه ویژه دارد.

انتخاب Singapore برای ITMA Asia نمونه‌ای قابل‌توجه است. در شرایطی که چین میزبان قدرتمند نمایشگاه‌های نساجی محسوب می‌شود، اما تنش‌های سیاسی میان چین و برخی کشورها مانند هند و بنگلادش، فرآیند صدور ویزا را برای فعالان این کشورها دشوار کرد.

برای نمایشگاهی که بخش بزرگی از بازدیدکنندگان بالقوه آن از هند، بنگلادش، پاکستان و حتی ایران هستند، این مسئله یک ریسک جدی محسوب می‌شود. نتیجه؟ تمرکز بر کشوری مانند سنگاپور با سیاست ویزای شفاف‌تر، سریع‌تر و قابل پیش‌بینی‌تر.

آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.

در واقع، این تصمیم تنها جغرافیایی نبود؛ بلکه یک استراتژی حفظ بازار بود.

همچنین بخوانید: نمایشگاه‌های بین‌المللی نساجی: راهنمای جامع

سقوط تدریجی رهبر نمایشگاه های فرش ماشینی جهان

یکی از برندهای مطرح نمایشگاه های فرش ماشینی سال‌ها رهبر بی‌رقیب صنعت کفپوش و فرش در جهان بود. Hannover برای بسیاری از فعالان صنعت فرش، مقصد سالانه‌ای غیرقابل‌جایگزین به شمار می‌رفت.

اما تغییر رویکرد دولت آلمان در صدور ویزا برای برخی کشورها – به‌ویژه ترکیه – معادلات را برهم زد. گزارش‌های متعدد از شرکت‌های ترک حاکی از آن بود که:

  • به برخی شرکت‌ها ویزای مدیرعامل داده نمی‌شد اما کارمند پذیرفته می‌شد،
  • یا بخشی از تیم اجازه سفر می‌گرفت و بخشی دیگر رد می‌شد.

این عدم قطعیت، برای شرکتی که باید قراردادهای صادراتی ببندد، هزینه‌ای غیرقابل‌قبول است.

در نهایت، بسیاری از شرکت‌های ترکیه‌ای تصمیم گرفتند حضور خود را کاهش دهند یا حتی تحریم کنند. نتیجه چه بود؟ تقویت نمایشگاه‌های جایگزین در ترکیه مانند:

ICFE Istanbul

نمایشگاهی که با اتکا به دسترسی آسان‌تر ویزا برای خریداران منطقه‌ای، توانست بخشی از جریان بازار را به استانبول منتقل کند.

گله‌های رسمی از نمایشگاه ماشین آلات پوشاک و تغییر استراتژی ترکیه

یکی از مهمتزین نمایشگاه های نمایشگاه ماشین آلات پوشاک در اروپا نیز از این چالش بی‌نصیب نمانده است. برخی از انجمن‌های ماشین‌سازان پوشاک ترکیه به‌صراحت از سختگیری‌های ویزایی آلمان انتقاد کردند.

نتیجه این نارضایتی‌ها چه بود؟

تمرکز بیشتر بر توسعه و تقویت نمایشگاه‌های داخلی در استانبول. استراتژی جدید روشن است:
به‌جای آنکه تولیدکنندگان ترک برای یافتن مشتری به اروپا بروند، خریداران بین‌المللی به استانبول بیایند؛

  • با هزینه کمتر،
  • بدون نگرانی از رد شدن ویزا،
  • و با دسترسی آسان‌تر به بازار منطقه.

این تغییر رویکرد، تنها یک تصمیم اقتصادی نیست؛ بلکه واکنشی مستقیم به سیاست‌های ویزایی است.

تجربه ITMA میلان و نگرانی اروپایی‌ها

ITMA در Milan نیز با نگرانی‌هایی مواجه شد. بسیاری از شرکت‌های اروپایی – به‌ویژه در حوزه رنگرزی، تکمیل و بافندگی – اذعان داشتند که مشتریان اصلی آن‌ها از کشورهایی مانند:

  • بنگلادش
  • هند
  • پاکستان
  • ایران

هستند.

اما زمانی که این کشورها با فرآیندهای سخت، طولانی یا غیرقابل‌پیش‌بینی ویزا مواجه می‌شوند، تعداد بازدیدکنندگان کاهش می‌یابد. این کاهش نه‌تنها بر ترافیک نمایشگاه، بلکه بر کیفیت مذاکرات تجاری و میزان قراردادهای امضا شده نیز اثر مستقیم دارد.

در چنین شرایطی، برگزارکنندگان ناچارند یک سؤال اساسی بپرسند:
آیا زیرساخت عالی و برند معتبر کافی است، اگر مشتری نتواند وارد کشور شود؟

نمایشگاه‌ها دیگر فقط صنعتی نیستند؛ ژئوپلیتیک‌اند

امروز، انتخاب مقصد نمایشگاه بیش از هر زمان دیگری به عوامل زیر وابسته است:
1. سهولت صدور ویزا
2. روابط سیاسی پایدار
3. هزینه سفر
4. پیش‌بینی‌پذیری قوانین مهاجرتی

شهرهایی مانند سنگاپور، استانبول، دبی یا حتی برخی مقاصد آسیای جنوب‌شرقی به‌دلیل سیاست‌های بازتر ویزایی، به‌سرعت در حال تقویت جایگاه خود هستند.

در مقابل، برخی پایتخت‌های اروپایی با وجود زیرساخت قدرتمند، در صورت ادامه سختگیری‌های ویزایی، ممکن است سهم بازار نمایشگاهی خود را از دست بدهند.

نتیجه‌گیری: ویزا، مزیت رقابتی قرن جدید

در صنعت نساجی که ارزش بازار آن صدها میلیارد دلار است، نمایشگاه‌ها همچنان مهم‌ترین پلتفرم شبکه‌سازی، فروش و معرفی فناوری باقی مانده‌اند.

اما امروز، رقابت فقط میان سالن‌های بزرگ‌تر یا برندهای قدیمی‌تر نیست. رقابت واقعی میان کشورهایی است که می‌گویند:

«ما درِ بازار را باز می‌کنیم.»

در نهایت، شاید بتوان گفت در دهه پیش‌رو، سیاست ویزا به یکی از مهم‌ترین ابزارهای رقابتی در اقتصاد نمایشگاهی جهان تبدیل خواهد شد.

و برگزارکنندگانی که این واقعیت را زودتر درک کنند، جغرافیای جدید صنعت نساجی را شکل خواهند داد.

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا