آیا طلای سفید به دوران طلایی بازمیگردد؟
رئیس هیئت مدیره اتجادیه پنبه و دانههای روغنی با پیشبینی افزایش ۱۰ درصد تولید پنبه امسال گفت: اگر با حمایت دولت مشکلات و موانع تولید پنبه برداشته شود، پنبه این طلای سفید، به دوران طلایی گذشته بر میگردد.
علی مظفری در خصوص وضعیت پنبه کشور اظهارداشت: پیشبینی میشود امسال با افزایش سطح زیرکشت ۱۰ درصد به تولید پنبه اضافه شود.
رئیس هیئت مدیره اتجادیه پنبه و دانههای روغنی افزود: پیشبینی میشود تولید پنبه امسال به ۶۵ هزار تن برسد اما هنوز با وضعیت آرمانی فاصله زیادی وجود دارد.
*واردات پنبه به ارزش ۳۲۵ میلیارد تومان
به گفته مظفری، نیاز بخش نساجی کشور به پنبه حدود ۱۲۰ هزار تن است که با تأمین ۶۵ هزار تن آن در داخل سالانه حدود ۵۰ تا ۵۵ هزار تن به ارزش ۳۲۵ میلیارد تومان وارد کشور میشود.
وی افزود: در سالهای ۵۳ و ۵۴ میزان تولید پنبه کشور ۳۰۰ هزار تن و بالاترین ارز آوری را در محصولات غیرنفتی داشت اما به تدریج سیر نزولی تولید ادامه یافت تا الان میزان تولید به یک پنجم آن زمان رسیده است.
وی انحصار، عدم حمایت از پنبهکاران و انحلال سازمان پنبه و تبدیل به دفتر نباتات صنعتی را از مهمترین دلایل کاهش سریع تولید پنبه مطرح کرد.
*مشکلات تولید پنبه /هزینه برداشت یک سوم تولید است
رئیس هیئت مدیره اتحادیه پنبه و دانههای روغنی همچنین درخصوص مشکلات زیرساختی تولید پنبه کشور گفت: قطعات زمین کوچک است و اجرای کشاورزی مکانیزه در آن مقدور نیست، برداشت پنبه به صورت سنتی و بدون استفاده از دستگاه انجام میشود که ۳۰ درصد درآمد صرف هزینههای برداشت میشود.
*غیر کیفی بودن بذر پنبه
وی همچنین گفت: کیفیت بذر پنبه به دلیل اختلاط ژنتیکی کاهش یافته و به همین دلیل عملکرد در واحد سطح هم کمتر شده است.
*عدم حمایت دولت
مظفری همچنین عدم حمایت دولت از کشت محصول استراتژیک پنبه را مهمترین مشکل این بخش عنوان کرد و گفت: به دلیل غیراقتصادی بودن تولید، کشاورزان نامرغوبترین زمین را به کشت پنبه اختلال میدهند.
وی با بیان اینکه حمایتهای دولت میتواند کارساز باشد، گفت: اخیراً به دلیل اینکه دولت از کشت دانه روغنی کلزا حمایت کرده است کشاورزان زمینهای خود را به کشت این محصول اختصاص دادهاند و این نشان میدهد که حمایت دولت در هر بخشی میتواند موثر باشد.
* مشکلات بازار
مظفری مشکل بازار پنبه را مهم عنوان کرد و گفت: به دلیل سرمایهگذاری اندک در بخش کشاورزی و نیز کمبود نقدینگی بین کشاورزان، بیشتر این محصولات نصیب دلالان میشود.
*دلالان بلای جان پنبه کاران
وی ادامه داد: قبل از برداشت محصول، به دلیل نیاز کشاورزان برای رفع مشکلات مراحل داشت و برداشت، مجبور میشوند محصول خود را به بهای ناچیز به دلالان بفروشند به طوریکه اگر پنبه محلوج کیلویی ۷ هزار و ۳۰۰ تومان است کشاورز به قیمت ۴ هزار و ۵۰۰ تومان به دلال فروخته و این مابهالتفاوت به جیب واسطهها رفته است.
مظفری پیشنهاد کرد که صندوقهای تخصصی ایجاد شود تا با رفع نیازهای کوچک کشاورزان آنها سودهای کلان را از دست ندهند.
*صندوقهای تخصصی پنبه گم شد
مظفری گفت: ایجاد صندوقهای تخصصی در کمیته اقتصادی هیئت دولت در حال بررسی است و قرار بود مصوب شود امابا داغشدن تنور انتخابات، این طرح به فراموشی سپرده شد.
*پنبه چگونه به دوران طلایی خود بر میگردد
مظفری درخصوص چشمانداز تولید پنبه در کشور، گفت: اگر طرح توسعه پایدار راهاندازی شود و زنجیره تولید کامل دیده شود، دولت هم از این بخش حمایت کند و وزارت جهاد کشاورزی الگوی کشت مناسب در جهت سوقدادن به محصولات استراتژیکی مانند پنبه اجرا کند، تولید طلای سفید به دوران اوج خود بر میگردد.
*وزارت جهاد کشتهای قراردادی انجام دهد
وی تصریح کرد: وزارت جهاد باید کشتهای قراردادی را انجام دهد و اجازه ندهد کشاورزان هر محصولی را بنا به سلیقه خودشان بکارند اما کشاورزی که با وزارت جهاد قرارداد بست محصول آن را به صورت تضمینی و به قیمت مناسب خریداری کند و نیازهای آنرا تامین کند.