افزایش تجارت و تولید جهانی تجهیزات حفاظت شخصی
واردات و صادرات کالاهای پزشکی به ارزش 1،139 میلیارد دلار آمریکا رسید.
• در حالی که کل تجارت جهانی در نیمه اول سال ۲۰۲۰ نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۹، با ۱۴% کاهش روبرو بود، واردات و صادرات کالاهای پزشکی با ۱۶% افزایش، به ارزش ۱،۱۳۹ میلیارد دلار آمریکا رسید.
• تجارت در تأمین تقاضای شدید کالاهایی که در همهگیری کووید ۱۹ بسیار مهم تلقی میشوند، نقش بسیار مهمی را ایفا میکند، بطوریکه تجارت جهانی این محصولات با رشد ۲۹ درصدی مواجه شدهاند.
• کل واردات محصولات محافظ صورت در نیمه اول سال ۲۰۲۰ نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته، ۹۰% افزایش داشته است. تجارت ماسک صورت ساخته شده از منسوجات حدود شش برابر رشد کرده است.
• چین بزرگترین تامینکننده ماسک صورت بود که ۵۶% صادرات جهان را به خود اختصاص داده است. برای افزایش تولید ماسک، چین به واردات مواد اولیه متوسط متکی بود: واردات منسوجات بیبافت چین شده در آوریل ۲۰۲۰ در مقایسه با آوریل ۲۰۱۹، سه برابر شده بود، درحالیکه ژاپن و ایالات متحده تامینکنندگان پیشرو هستند. چین همچنین ششمین واردکننده بزرگ ماسک صورت در نیمه اول سال ۲۰۲۰ بود.
• در میان انواع مختلف ماسکهای صورت، ماسکهای پارچهای با وجود بالاترین تعرفهها، بیشترین معامله را از آن خود کردهاند.
• واردکنندگان پیشروی محصولات مهم کووید-۱۹ در مقایسه با سال ۲۰۱۹ توانستند رشد دو رقمی واردات خود را به ثبت برسانند که از این جمله میتوان به رشد ۶۲% در فرانسه و رشد ۵۲% در ایتالیا اشاره نمود.
• صادرات محصولات پزشکی مهم کووید-۱۹ساخت کشور چین، براساس دادههای سال گذشته در نیمه اول سال بیش از سه برابر شده و از ۱۸ میلیارد دلار به ۵۵ میلیارد دلار رسیده بود.
• تولید جهانی تجهیزات حفاظت شخصی در حال افزایش است، زیرا هر کشوری تلاش میکند در تولید این محصولات حیاتی به خودکفایی برسد و وابستگی به چین و سایر تأمین کنندگان را کاهش دهد.
تجارت جهانی در نیمه اول سال ۲۰۲۰ نسبت به سال گذشته، ۱۴% کاهش داشته و ۱۵% کمتر از تجارت در نیمه دوم سال ۲۰۱۹ بوده است.
جای تعجب نیست که تجارت کالاهای پزشکی در نیمه اول سال ۲۰۲۰ با رشد ۱۵.۸ درصدی نسبت به سال گذشته که تنها کمی بیشتر از ۲% ثبت شده بود، همراه بوده است. در ارقام اولیه ۹۷ اقتصاد جهانی، ۱۱۱۳ میلیارد دلار آمریکا (شامل صادرات به علاوه واردات) برای محصولات پزشکی ثبت شده است. این ارقام مربوط به سهم ۷.۵ درصدی تجارت جهانی برای مدت زمان مشابه و بیش از سهم ۵.۳ درصدی سال ۲۰۱۹ است.
تجارت محصولات حیاتی در همهگیری جهانی کرونا ۲۹% افزایش یافت
تجارت کالاهایی که در این همهگیری جهانی بسیار مهم تلقی میشوند، در نیمه اول سال ۲۰۲۰ با ۲۹% افزایش نسبت به سال گذشته، به سرعت رشد کرد (واردات و صادرات به ترتیب ۳۱% و ۲۷% افزایش داشت). مجموع تجارت این محصولات فقط در نیمه اول سال ۲۰۲۰، به ارزش ۳۸۱ میلیارد دلار رسید که معادل ۶۳ % تجارت در کل سال ۲۰۱۹ بوده است.
در میان این محصولات حیاتی، واردات ماسک صورت در نیمه اول سال ۲۰۲۰ تقریباً دو برابر شده است (افزایش ۹۰ درصدی سالانه از ۳۹ میلیارد دلار به ۷۴ میلیارد دلار آمریکا)، درحالیکه صادرات ۸۴% افزایش یافته و از ۳۸ دلار آمریکا به ۷۰ میلیارد دلار رسیده است. ارزش کل تجارت ماسک صورت ۱۴۰ میلیارد دلار آمریکا بوده است.
ماسکهای صورت عمدتا توسط چین تولید میشوند.
استفاده از ماسک صورت به عنوان یکی از توصیههای اقدامات محافظتی حیاتی سازمان بهداشت جهانی (WHO) به بخشی از جریانهای “عادی جدید” تبدیل شده است. اگرچه تولید ماسکهای صورت ظاهراً ساده است، اما به انواع متفاوتی مواد اولیه و فرآیندی نسبتاً پیچیده نیاز دارد. بسیاری از کشورها برای تأمین تقاضای انبوه ماسک صورت عمدتاً به واردات متکی شدهاند. این مسئله به ویژه در مرحله اولیه شیوع همهگیری کووید-۱۹ مشاهده شد.
در نیمه اول سال ۲۰۲۰، کل واردات ماسک صورت به ۷۴ میلیارد دلار آمریکا رسیده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۹۰ درصد افزایش داشته است. چین بزرگترین تأمینکننده ماسک صورت در جهان است که ۵۶% ارزش صادرات جهانی (۷۰ میلیارد دلار آمریکا) را در نیمه اول سال ۲۰۲۰ به خود اختصاص داده است. در بین۱۰ وارد کننده برتر ماسک صورت (به استثنای چین)، چین همواره برترین تأمینکننده بوده است و بیش از ۵۰٪ از واردات این کشورها را در اختیار داشته است (به جز مکزیک که بیشتر ماسک مورد نیاز خود را از ایالات متحده تهیه میکند). چین بیش از دو سوم واردات ماسک صورت در بسیاری از بازارهای برجسته جهانی را تامین میکند، به عنوان مثال تقریباً سه چهارم واردات ماسک صورت در ایالات متحده و ایتالیا و ۸۰٪ واردات ماسک صورت در کشور آسیایی همسایه خود یعنی ژاپن را فراهم کرده است.
چین نیز خریدار مهم ماسک صورت است.
در نیمه اول سال ۲۰۲۰، چین ششمین واردکننده بزرگ ماسک صورت بود که به ویژه در ابتدای همهگیری، ۲.۵ میلیارد دلار سهم واردات را به تامین ماسک از آلمان، ژاپن، جمهوری کره و ایالات متحده اختصاص داد.
چین برای افزایش تولید ماسک صورت، مواد اولیه میانی را از کشورهای دیگر تهیه کرده است. به عنوان مثال، واردات پارچههای بیبافت به عنوان ماده اصلی ماسکهای صورت طبقهبندیشده در کد HS و زیر عنوان ۵۶۰۳.۱۱، ۵۶۰۳.۱۲ و ۵۶۰۳.۹۱ ، در مارس و آوریل ۲۰۲۰ افزایش یافت و در نیمه اول سال ۲۰۲۰ در مقایسه با ۲۰۱۹ به بیش از دو برابر رسید. نیمی از این محصولات اولیه از ژاپن و ایالات متحده وارد شده اند.
ماسک صورت پارچهای بیشترین نوع تجارت را داشته است.
طبق گزارش سازمان جهانی گمرک(WCO) ، محصولات محافظت از صورت یا ماسکهای صورت، به طور معمول تحت سه زیرکدHS ، خصوصاHS 3926.90 (برای محافظهای پلاستیکی صورت،HS 9020.00 (برای ماسکهای گاز) وHS 6307.90 (برای ماسکهای پارچهای) طبقهبندی میشوند. لازم به ذکر است که این کدهای زیر عنوان HS نه تنها ماسکهای صورت، بلکه سایر محصولات ساخته شده از مواد مشابه یا ویژگیهای مشابه را نیز پوشش میدهند.
توضیحات محصول HS 6307.90، که ماسک صورت پارچهای در این گروه طبقهبندی میشود، با عنوان “سایر محصولات ساخته شده از مواد نساجی، از جمله الگوهای لباس، به عنوان مثال [یعنی در جای دیگری مشخص نشده است]” ذکر شدهاند. از آنجا که این عنوان فرعی میتواند طیف گستردهای از محصولات نساجی را پوشش دهد، بنابراین شناسایی سهم واقعی ماسکهای صورت پارچهای کار سادهای نیست. با این وجود، با نگاهی به آمارهای قبلی میتوان متوجه شد که نرخ رشد استثنایی سالانه ۶۱۸٪ برای صادرات و ۵۶۹٪ برای واردات در نیمه اول سال ۲۰۲۰ ناشی از افزایش تقاضا برای ماسک صورت پارچهای بوده است.
این نتیجهگیری همچنین با افزایش رشد نسبت به نیمه سال گذشته تقویت میشود (در نیمه اول سال ۲۰۲۰، صادرات ۵۶۲٪ و واردات ۵۳۶٪ بیشتر از نیمه دوم ۲۰۱۹ بوده است) که بسیار بالاتر از نرخ رشد ثبت شده در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میباشد.
برای دو کد دیگر HS چنین افرایش رشدی مشاهده نشده است. کدHS 9020.00 افزایش ۲۸.۵ درصدی نشان داده است، که احتمالاً به صادرات ماسکهای گازی مربوط بوده است، اما اندازه آن بسیار کمتر از ماسک پارچهای است. صادرات تحت کد HS 3926.90 مربوط به گروه محافظهای پلاستیکی صورت و سایر محصولات پلاستیکی، در نیمه اول سال ۲۰۲۰ کاهش یافته است. با این وجود، این کد فرعی تجارت طیف گستردهای از محصولات را پوشش میدهد و کاهش کلی صادرات آن میتواند افزایش صادرات محافظهای پلاستیکی صورت را پنهان نماید.
واردات تجهیزات حفاظت شخصی آمریکا در سال ۲۰۲۰ بیش از ۳۰۰ درصد افزایش یافت.
واردات تجهیزات حفاظت شخصی در ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ با نرخ متوسط ۱۸/۲ درصد رشد کرد. با این وجود، در سال ۲۰۲۰ (ژانویه تا اکتبر) به دلیل همهگیری جهانی، واردات این کشور ۳۱۱.۵۹% افزایش یافت. ماسکهای صورت تقریباً ۴۵٪ از کل واردات تجهیزات حفاظت شخصی را تشکیل میدهند و پس از آن پوشاک یکبار مصرف با نرخ ۲۳.۴۳٪ قرار دارند.
طبق دادههای OTEXA، چین بزرگترین تامینکننده تجهیزات حفاظت شخصی به ایالات متحده است. سایر تأمینکنندگان حوله و شانهای جراحی به ایالات متحده آمریکا شامل جمهوری دومنیکن با سهم حدود ۱۲٪، مکزیک با سهم ۲۸٪ و نیکاراگوئه با سهم ۰.۷۶٪ میباشند. نیکاراگوئه صادرات شانهای جراحی به ایالات متحده را از سال ۲۰۲۰ آغاز کرد.
دولت ها از تولید داخلی تجهیزات حفاظت شخصی حمایت میکنند.
از آنجاییکه واردات تجهیزات حفاظت شخصی از جمله ماسک صورت در سال ۲۰۲۰ به طور چشمگیری افزایش یافته است، تولید تجهیزات حفاظتی شخصی تقریبا در هر کشوری افزایش یافته است. هند، در فاصله ۴-۵ ماه، به دومین تولیدکننده تجهیزات حفاظتی شخصی و ماسک صورت در جهان تبدیل شد. تقریباً همه کشورها در سرتاسر جهان رشد تولید داخلی این محصولات حیاتی را شاهد بوده اند، زیرا دولت ها و صنایع به سرعت به رشد تقاضای داخلی پاسخ میدهند. همچنین کشورها میخواهند وابستگی خود به چین را که بزرگترین تامین کننده تجهیزات حفاظتی شخصی در جهان است، کاهش دهند.
در ایالات متحده، شورای ملی سازمانهای نساجی (NCTO) در تلاش است تا سیاستهایی را برای حمایت از تولید داخلی و مصرف تجهیزات حفاظتی شخصی انجام دهد. به همین ترتیب، در اروپا، تجهیزات حفاظتی شخصی به عنوان یک دسته مهم برای سازمانهای کوچک و متوسط شناخته میشود. در هند، دولت به محض شروع این بیماری همهگیر از رشد این صنعت حمایت کرد.
به گفته اسکات تسر ، مدیرعامل و مالک مشترک نساجی Precision مستقر در ایالات متحده آمریکا، “آمریکا دیگر نباید تولید تجهیزات حافظت شخصی به چین یا هر تولیدکننده خارجی دیگر را لغو کند. تنها راه برای اطمینان از ایمنی اولین پاسخ دهندگان و کارگران خط مقدم مراقبتهای بهداشتی این است که یک منبع عرضه تجهیزات حفاظتی شخصی ذخیره شده و آماده به اعزام در لحظهی اطلاع رسانی وجود داشته باشد. ”
شرکت نساجی Precision بخشی از تولید پارچههای بیبافت برای صنایع خودرو و تختخواب را به خط تولید پارچههای تجهیزات حافظت شخصی منتقل کرده است. امروزه این شرکت ماهانه ۴ میلیون یارد پارچه برای تجهیزات حافظت شخصی تولید میکند. تسر گفت: “ما فعلاً قصد بازگشت نداریم.”
“در طول دوران کاری من، شاهد صنایع تولیدی متفاوت، به ویژه تجارت پوشاک بودهام که به آرامی راه خود را به خارج از کشور باز کرده و دیگر هرگز بازنگشتهاند. این امر نمی تواند برای تجارت مهم تجهیزات حافظت شخصی اتفاق بیفتد. ”
او میگوید، “آنچه ملت ما در وخیمترین شرایط بیماری در ماه مارس آموخت این بوده است که تولیدکنندگان داخلی ما میتوانند قادرند با این چالش روبرو شوند. مسئولیت ادامه این کار بر عهده ما است. هنگامی که ویروس به منطقه ما رسید، بسیاری از تولیدکنندگان آمریکایی برای تولید تجهیزات لازم برای مبارزه با این ویروس همهگیر، تمرکز کردند. تولیدکنندگان اتومبیل برای تولید هواکش و ماسک تنفس تلاش کردند، صنایع مبلمان منزل برای ایجاد ماسک و تختخوابهای بیمارستانی قدم برداشتند و ما که توانستیم بر روی به حداقل رساندن کمبود تجهیزات حافظت شخصی در کارخانه های خود تمرکز کنیم.”
“ما سطح جدیدی از نبوغ آمریکا را مشاهده کردیم زیرا قطعات خودرو برای نجات جان انسانها و مواد مورد استفاده برای تولید کفش برای ایجاد ماسک مورد استفاده قرار گرفت. در یک مورد، کارگران در دو ایالت مختلف برای مدت یک ماه به کارخانههای خود نقل مکان کردند تا تولید برخی از بیشترین تجهیزات مورد نیاز ادامه داشته باشد.
وی افزود: “با ادامه شیوع بیماری، ما شاهد بودیم که تولیدکنندگان داخلی میتوانند برای تهیه مواد اولیه در کنار یکدیگر کار کنند تا بتوانند تجهیزات حافظت شخصی را برای جامعه فراهم نمایند. در حالی که این اقدامات در ماههای ابتدایی همهگیری ویروس برای همه ما نوعی “مشاغل اساسی” شده بود، اما همچنین چشمان ما را به مسئولیتی که اکنون در برابر خود داریم باز کرد: این مسئولیت را تا زمان گذر از این بیماری همهگیر برای جامعه خود ضروری بدانیم. ما می توانیم و میخواهیم این محصولات را در اینجا یعنی آمریکا تولید کنیم.”
این احساس در سراسر جهان، در همه صنایع نساجی و منسوجات بیبافت وجود دارد.