بدهی و قطع دسترسی به پایگاههای علمی
زمان رتبهبندی دانشگاهها به منظور اعطای حمایتهای مالی به دانشگاههای برتر در حالی اعلام شده که دسترسی برخی از دانشگاهها به پایگاههای استنادی علمی به دلیل پرداخت نکردن حق عضویت قطع شده و امکان رتبهبندی این دانشگاهها را با مشکل مواجه کرده است.
مهر- بر اساس لایحه بودجه سال ۹۰ قرار بود از ۱۵دانشگاه برتر با اعتباری بالغ بر ۳۰۰,۰۰۰ به میلیون ریال حمایت مالی شود.
تعیین دانشگاههای برتر بر اساس رتبهبندی دانشگاهها که از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام میگیرد، که به گفته معاون پژوهشی وزارت علوم نتایج نهایی این رتبهبندیها در اوایل سال آینده اعلام میشود.
این در حالی است که به دلیل قطع دسترسی بسیاری از دانشگاهها به پایگاههای استنادی بینالمللی مانند ISI به دلیل پرداخت نشدن حق عضویت، رتبهبندی دانشگاهها با موانعی روبهرو خواهد شد.
اطلاعات رتبهبندی مربوط به بخش پژوهشی دانشگاهها، موسسات پژوهشی و پژوهشگاهها از طریق پایگاههای اطلاعاتی مهم مانند پایگاه استنادی ISI استخراج شده است که هم اکنون دسترسی برخی دانشگاهها و مراکز پژوهشی به دلیل بدهی قطع و فرآیند استخراج دادهها با مشکل مواجه شده است.
این احتمال وجود دارد که در صورت استمرار قطعی به دلیل بدهی دانشگاهها نتایج رتبهبندی دانشگاهها حتی در نیمه دوم فروردین ۹۱ نیز آماده نشود.
حق عضویت پایگاههای استنادی در اوایل هر سال پرداخت میشود ولی تعداد زیادی از دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور از سال ۲۰۱۱ نتوانستهاند سهم خود را بابت اشتراک منابع پرداخت کنند.
از این رو عمده پایگاههای اطلاعاتی بر روی برخی از دانشگاهها و پژوهشگاهها قطع شده است و این دانشگاهها و پژوهشگاهها از استفاده از منابع اطلاعاتی محروم هستند.
به گونهای که برخی اساتید و اعضای هیات علمی کشور اعلام کردهاند که به دلیل دسترسی نداشتن به منابع اطلاعاتی مورد نیاز تبیین و تحلیل مقالات آنها به سختی صورت می گیرد و این احتمال میرود که میزان آمار تولید علم در شرایط حاضر به ارقام قابل انتظار نرسد.
میزان بدهیهای دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور به این پایگاهها بالغ بر ۱۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
در برخی موارد این امر سبب شده است که حتی دانشگاههایی که تاکنون حق عضویت سالیانه خود را پرداخت کردهاند، به دلیل پرداخت نکردن توسط سایر دانشگاهها به منابع دسترسی نداشته باشند.