برای واردات محصولات زیربنایی ارز مرجع اختصاص دهید
در ادامه دیدارهای دوجانبه فعالان اقتصادی ایرانی و هندی، یک هیات تجاری هندی امروز وارد اتاق تهران شد تا به صورت رودر رو با فعالان اقتصادی عضو اتاق تهران دیدار و گفت و گو داشته باشد. این هیات تجاری که از طرف انجمن اتاق های بازرگانی و صنایع هند، آسوچم، به ایران آمده متشکل از فعالان اقتصادی هندی در حوزه مختلف تولیدی و صنعتی است که برای گسترش مراودات اقتصادی خود به ایران سفر کرده اند.
در این نشست ابتدا محمدرضا بختیاری در سخنانی کوتاه به مرور دور جدید روابط ایران و هند از اسفندماه سال گذشته تاکنون پرداخت و گسترش این روابط در چندماه اخیر را مدیون و مرهون تلاش های مستمر بخش های خصوصی دو کشور و همکاری دولت های ایران و هند دانست. معاون اموربین الملل اتاق تهران با پرثمر توصیف کردن دیدارهای قبلی و انعقاد قراردادهای تجاری مختلف بین فعالان اقتصادی ایرانی و هندی گفت: «پس از کلید خوردن پروژه گسترش همکاری ها در دو سفر هیات های تجاری هندی و ایرانی پس از آن سفر هیات های تخصصی مثل هیات دارویی و هیات چای هم آغاز شد که اثر خوبی بر عمیق تر شدن همکاری های دو کشور داشت». او افزود: «امروز هم یک هیات تجاری از آسوچم ه یکی از خوشنام ترین سازمان های علمی و اقتصادی هند در منطقه و دنیاست به اتاق تهران آمده که نوید موفق بودن دیدارها و رفت و آمدهای پیشین است».
محمدرضا بختیاری با اشاره به مشکلاتی که برای تجارت خارجی ایران ایجاد شده و به رغم وجود محدودیت ها توافقات ایران و هند را بسیار خوب توصیف کرد و از مکانیسم پرداختی ریال-روپیه به عنوان یکی از بهترین راه حل های اندیشیده شده توسط مسئولان و فعالان اقتصادی نام برد. معاون اموربین الملل اتاق تهران با اذعان به این که هنوز هم برخی موانع کوچک وجود دارد که روند پرداخت را کند کرده از ادامه مذاکرات بانکی بین دو کشور خبر داد و گفت: «در کنار فعالان اقتصادی در هیات تجاری که در حوزه های مختلف تجاری فعالیت دارند آقای آنیل آگاروال سرپرست این هیات تجاری که از چهره های شناخته شده اقتصادی در هند هستند با مدیران بانکی ایران نشست خواهد داشت تا به بررسی مشکلات و موانع موجود بر سر راه نقل و انتقال پول بپردازند».
درخواست هندی ها برای اختصاص ارز مرجع به واردکنندگان کالا از هند
رییس هیأت تجاری هند در این گردهمایی گفت: روابط تجاری ایران و هند در حال حاضر به طور مستمر در حال گسترش است. آنیل آگاروال افزود: جاده همکاری های تجاری میان دو کشور با ورود هیأت اقتصادی اتاق تهران به هند که چندی پیش اتفاق افتاد، باز شده است و پس از آن چندین هیأت تجاری میان دو کشور مبادله شد.
وی در ادامه با بیان اینکه داد و ستد بازرگانی میان دو طرف به دنبال پرداخت ریال در برابر روپیه ، تسهیل شده است، گفت: در این مسیر مشکلاتی نیز وجود دارد که برای حل این مشکلات که بر نقل و انتقال پول میان دو طرف سایه انداخته، در سفر اخیر با مسوولان بانک مرکزی و بانک پارسیان مذاکراتی داشتیم.
آگاروال در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه هند ۸۵ درصد از نیازهای نفتی و گازی خود را وارد می کند، تصریح کرد که هند به دنبال آن است که واردات محصولات پتروشیمی از ایران را افزایش دهد. او به پیشرفت هند در صنعت خودروسازی اشاره کرد و این اطمینان را داد که در این زمینه نیز دو کشور می توانند همکاری های پر سودی داشته باشند.
رییس هیأت تجاری هند همچنین از ایجاد پروژه های مشترک در زمینه توسعه معادن و همکاری در بخش مواد معدنی سخن گفت، ضمن اینکه اعلام کرد هیأت تجاری هند علاقمند به بستن قرارداد در بخش فولاد و توسعه همکاری های در این حوزه است. او همچنین به علاقه هندی ها در زمینه توسعه مراودات در بخش دارو و تجهیزات پزشکی اشاره کرد و افزود: در حال حاضر هند سومین تولیدکننده بزرگ دارو در جهان است و محصولات این بخش به ۱۸۰ کشور جهان صادر می شود.
رییس هیأت تجاری هند در ادامه گفت: ما خبر داریم که ایرانی ها در زمینه تولید انرژی های بادی و خورشیدی فعال شده اند از این رو، علاقمندیم که با کشور ایران در زمینه تولید انرژی های تجدید پذیر به طور جدی همکاری کنیم. وی اذعان کرد که در حال حاضر هند چهارمین تولیدکننده بزرگ انرژی های بادی و خورشیدی در جهان است.
به گفته این فعال اقتصادی هند، میزان صادرات این کشور در بخش نرم افزار و آی تی بالغ بر ۶۰ میلیارد دلار است. او از علامندی هندی ها به همکاری در این حوزه با ایران خبر داد.
آگاروال همچنین به توسعه همکاری های اقتصادی ایران و هند در بخش گردشگری اشاره کرد و گفت: ما به دنبال این هستیم که در زمینه توریست و گردشگری همکاری های خود را با شما گسترش دهیم و می خواهیم که ایران پلی توریستی برای هند باشد.
او در عین حال به پیشرفت های هند در زمینه زیربنایی و زیرساخت ها اشره کرد که به گفته وی، این کشور طی آخرین برآورد در این بخش ۷ درصد رشد داشته است. او خاطرنشان کرد که هند تا سال ۲۰۱۷ میلادی بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار در حوزه صنایع زیرساختی و زیربنایی درآمد خواهد داشت.
از این رو، آگاروال تمایل بخش خصوصی هند به گسترش همکاری ها با ایران در بخش زیربنایی را ابراز کرد و با بیان اینکه همکاری ها در این زمینه می تواند در توسعه بنادر ایران آغاز شود، از چابهار به عنوان مهمترین نقطه همکاری های دو طرف یاد کرد. او در عین حال تصریح کرد که هند می تواند بخش هوایی ایران را مورد حمایت خود قرار دهد.
وی همچنین از تمایل هند به استقرار بانک های دو طرف در دو کشور خبر داد که به گفته وی رایزنی هایی نیز در این زمینه با طرف های ایرانی صورت گرفته است. رییس هیأت تجاری هند همچنین از رایزنی مقامات این هیأت با مسوولان بانک مرکزی ایران پیرامون پیشنهاداتی در زمینه نقل و انتقال پول میان دو کشور خبر داد و گفت: پرداخت روپیه برای واردات مواد غذایی شامل برنج ، جو و ذرت به زودی انجام می شود و تنها کافی است که واردکنندگان ایرانی مراحل ثبت سفارش را انجام دهند.
او در ادامه با بیان اینکه در هند بالغ بر ۵ میلیادر روپیه جابه جا می شود، به این موضوع اشاره کرد که بر اساس دستورالعمل های اخیر مقامات اقتصادی ایران، پس از محصولات غذایی، دارو و تجهیزات دارویی و پزشکی ارز مرجع دریافت می کنند. آگاروال در ادامه یک پیشنهاد را مطرح کرد. او گفت: با توجه به توانمندی های هند در زمینه زیربنایی شامل ساخت و ساز و موارد مربوط به آن، دولت ایران واردات در این بخش از هند را نیز مشمول ارز مرجع ۱۲۲۶ تومان کند.
وی در پایان از امضای دو توافقنامه میان دو طرف خبر داد که شامل موافقتنامه حفظ حمایت از سرمایه گذاری و توافقنامه مالیات مضاعف می شود.
اعلام تمایل به همکاری هند با ایران در صنایع غذایی
اما پی. کی . جین که در کنار آنیل آگاروال سرپرستی هیات تجاری را به عهده داشت نیز در سخنانی کوتاه از عمق رابطه دو کشور و شباهت های بسیار زیادی دو ملت سخت گفت. این فعال اقتصادی هندی هم با اشاره به مشکلات بانکی موجود و تلاش برای رفع آن ها به محصولات کشاورزی و صنایع غذایی ایران پرداخت و گفت: «در ایران میوه ها و سبزیجات بسیار زیاد و متنوعی تولید و برداشت می شود اما مقادیر زیادی از آن ها از بین می رود و فرآوری لازم بر روی آن ها صورت نمی گیرد».
پی.کی. جین با اشاره به پیشرفت قابل توجه هند در صنایع غذایی و فرآوری محصولات کشاورزی خواستار همکاری دو کشور در این زمینه شد. او ادامه داد: «زمینه راه اندازی بنگاه های کوچک و متوسط در این حوزه بسیار زیاد است و همان طور که می دانید بنگاه های کوچک و متوسط امروزه بیشترین نقش را در ایجاد اشتغال در کشورها برعهده دارند. راه اندازی این بنگاه ها علاوه بر این که ایجاد ارزش افزوده در مواد غذایی خواهد کرد و از تلف شدن محصولات کشاورزی جلوگیری می کند می تواند باعث ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای مردم شود».