تحریمهای ایران، صدای ژاپن را در آورد
فشار ناشی از تحریمهای نفتی امریکا و اروپا در قبال ایران بر کشورهای همپیمان امریکا، عاقبت صدای مهمترین شریک استراتژیک امریکا در قاره آسیا یعنی ژاپن را نیز در آورد تا نخست وزیر سابق این کشور صراحتا اعلام کند که تحریمها در قبال ایران بر اقتصاد ژاپن تاثیر گذاشته است.
به گزارش بی باک به نقل از رجانیوز، یوکیو هاتویاما در نشستی با عنوان فوروم جهانی برای صلح که ۱۷ و ۱۸ تیر ماه در دانشگاه شین هوای پکن برگزار شد، انتقادات تندی را نسبت به امریکا و سیاستهای ۱+۵ در قبال برنامه هستهای ایران مطرح کرد. انتقاداتی که حاکی از فشار زیادی است که کشور ژاپن از همراهی اجباری با امریکا در قبال تحریمهای ایران تحمل میکند.
هاتویاما در این فروم جهانی که تعداد زیادی از دیپلماتها و شخصیتهای جهانی از جمله خاویر سولانا در آن حاضر بودند با اشاره به روابط اقتصادی ایران و ژاپن گفت: ایران نقش موثری در رشد اقتصادی بالای ژاپن داشته و تحریمهای ایران بر ژاپن اثر گذاشته است.
این در حالی است که پیش از این و به دنبال اعمال تحریمهای نفتی امریکا و اروپا علیه ایران، ژاپن به عنوان یکی از مشتریان عمده نفتی ایران، تلاشهای زیادی را برای کاهش اثرات این تحریمها آغاز کرد، به نحوی که امریکا نام این کشور را به عنوان یکی از اولین کشورها در فهرست کشورهایی که از تحریم نفتی ایران مستثنی هستند قرار داده است.
در همین حال دولت ژاپن برای دور زدن تحریم بیمهای نفتکشهای ایرانی نیز با تصویب قانونی شرکتهای بیمهگذاری ژاپنی را مجاز به بیمه نفتکشهای حامل نفت ایران نمود تا به این ترتیب مشکل خرید نفت از ایران را حل کند.
نخست وزیر سابق ژاپن در بخش دیگری از سخنان خود نیز با انتقاد از شیوهای که امریکا در قبال ایران در پیش گرفته است گفت: روشی که الان امریکایی ها در مقابل ایران در پیش گرفته اند قبلا در مورد کشورهای دیگر مانند عراق اجرا شده و شکست خورده است.
وی با اشاره به اتهامات امریکا علیه برنامه هستهای ایران به صراحت اعلام کرد: من باور دارم که ایران به دنبال ساخت سلاح هسته ای نیست و می خواهد موضوع را از طریق گفت وگو حل کند. ایران تاکید دارد مخالف ساخت سلاح هستهای است وحرفش این است که ۱+۵ به هیچ تعهدی عمل نمی کند. همچنین ایران عقیده دارد که طرف مقابل اصلا دنبال حل مسئله نیست.
وی در سخنان صریح و کم سابقه خود خطاب به ۱+۵ نیز اعلام کرد: غرب هم باید در مقابل ایران دنبال اعتماد سازی باشد. تهدید به جنگ امکان رسیدن به راه حل را به شدت کاهش می دهد.
وی در ادامه سخنان خود نیز اعلام راه حل مساله هستهای ایران را کاهش تحریمها از جانب غرب عنوان کرده و گفت: هیچ راه حلی ایجاد نخواهد شد مگر اینکه غرب شروع به کاهش تحریم ها بکند. این در حالی است که پیش از این نیز هاتویاما در دیدار با مقامات ایرانی مواضع مشابهی را اتخاذ کرده بود.
هاتویاما نخستوزیر سابق ژاپن و مشاور عالی رئیس حزب حاکم (حزب دمکرات) این کشور است و هماکنون در مجلس نمایندگان ژاپن نیز عضویت دارد. وی در سال ۲۰۱۰ به مدت ۹ ماه نخست وزیری ژاپن را بر عهده داشته است.
به نظر میرسد فشار اضافی ناشی از اعمال سیاستهای دولت امریکا حتی برای شرکای این کشور نیز مشکلات جدی را به وجود آورده است، امری که به نظر میرسد در میان مدت یکی از چالشهای جدی امریکا برای همراه کردن آنها با سیاستهای خود در قبال ایران و پرونده هستهای آن باشد. این در حالی است که کشورهایی همچون چین که از ابتدا نیز با این سیاستها مخالف بودهاند نیز هم اکنون جزء چالشهای سیاست امریکا در قبال ایران به شمار میروند و به نظر میرسد در آینده و با افزوده شدن کشورهای همپیان امریکا به صف آنها این موضوع یک وزنه اساسی در تصمیمگیری امریکا خواهد بود.امری که به خوبی خود را در سخنان وزیر امور خارجه ژاپن نمایان کرده است.