جزئیات چتر بیمهای جدید برای صادرات
سفر «حسن روحانی»، رییسجمهور کشورمان و تیم همراه بخش خصوصی به فرانسه و ایتالیا، روز جمعه به پایان رسید و فعالان اقتصادی که در این سفر حضور داشتند، اکنون فرصت پیدا کردهاند تا درباره جزئیات قراردادها و چگونگی برخورد هیاتهای اروپایی در حوزه سرمایهگذاریهای مشترک با ایران گزارش دهند.
بر اساس اخبار و گزارشهای منتشر شده در همین رابطه، این سفر علاوه بر انعقاد قراردادهای مشترک، دستاوردهای ویژهیی نیز به صورت تخصصی در حوزههای مختلف، ازجمله «صادرات» به همراه داشته است. اگرچه پیششرط اساسی این دستاوردها و تحقق ضمانتهای صادراتی جدید، اجرایی شدن «برجام» و حل مشکلات دوران تحریم بوده است که عملا پس از سفر مهم اخیر، زمینههای اجرایی آن فراهم شده است. در همین حال، عضو هیات رییسه کنفدراسیون صادرات ایران از ارائه بیمههای صادراتی گسترده به صادرکنندگان بعد از لغو تحریمها خبر داد و اعلام کرد: با رایزنیهای اقتصادی انجام شده، مقرر شد تا بزرگترین مانع پیش روی صادرکنندگان در دوران پسابرجام یعنی «ارائه بیمههای صادراتی» مرتفع شود و دولتمردان نیز در همین رابطه در صدد هستند تا موانع زیرساختی کشور را برای توسعه صادرات محصولات غیرنفتی برطرف کنند. به گفته جمشید نفر، در زمان تحریمهای بینالمللی، بزرگترین مشکل صادرکنندگان بحث نقل و انتقالات پول بود که بعد از اجرایی شدن برجام این مشکل حل و فصل میشود. از طرفی حمایت بانک توسعه صادرات و صندوق ضمانت صادرات از صادرکنندگان نیز از دیگر موضوعاتی است که بعد از لغو تحریمها اثرات چشمگیرتری خواهد داشت و بر تمامی این نکات، در سفر اخیر رییسجمهور و هیات همراه نیز تاکید شده است. وی در ادامه عنوان کرد: در گذشته صادرکنندگان کالاهای خود را به صورت مدتدار به فروش میرساندند که در آن زمان صندوق ضمانت صادرات نمیتوانست به موقع وجه صادرکنندگان را بپردازد، حال اما با اجرای برجام، صندوق ضمانت صادرات میتواند اصل پول را بدون هیچ تاخیری به صادرکنندگان پرداخت کند. این فعال بخش خصوصی با بیاناینکه صندوق ضمانت صادرات از این پس میتواند بیمههای صادراتی را به صورت گسترده ارائه دهد، اظهار کرد: البته ما بهطور کلی برخی مشکلات ساختاری در حوزه صادرات داریم که این موضوع به صورت مستقیم با برجام ارتباط ندارد و امیدواریم با تفاهمنامههای صورت گرفته بتوان مشکلات زیرساختی کشور را مرتفع کرد. عضو کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر ضرورت بهروزرسانی سیستم حمل و نقل گفت: سرمایهگذاریهای کلان در زمینه جادهیی، ریلی، دریایی و بهروز کردن تجهیزات مرتبط با حملونقل یخچالی برای صادرات برخی کالاهای فاسدشدنی از مهمترین مواردی است که باید در دوران پسابرجام به آن توجه شود.
ضمانتهای صادراتی در «پسابرجام»
عضو هیاتمدیره صندوق توسعه صادرات گفت: در اساسنامه صندوق، در بخش ریسکهای تحت پوشش آمده است: «اگر سیاستهای کشور سبب شود که خریدار ایرانی به پول خود نرسد، صندوق تمام پول صادرکننده را به او پرداخت میکند.» سیدآرش شهرآیینی افزود: در این بند، حتی واژه تحریم و ریسکهای سیاسی به کار برده شده و وظیفه این صندوق، در اصل همین است که به عنوان نماینده دولت ضربهگیر بخش خصوصی باشد. وی با بیان اینکه در شرایط امروزی ریسکهای اقتصادی بیشتر از ریسکهای سیاسی است، گفت: با توجه به اوضاع بازار، افت رشد اقتصادی چین و کاهش رشد جهانی اقتصاد، اکنون ریسک اقتصادی بیشتر از ریسک سیاسی به چشم میآید که انتظار میرود با بهبود شرایط از این ریسکها کاسته شود. شهرآیینی درباره کالاهای ضمانت شده توسط این صندوق گفت: ما محدودیتی در ضمانت کالاهای صادراتی نداریم و انواع کالاها و ماشینهای صنعتی را ضمانت میکنیم. عضو هیاتمدیره صندوق توسعه صادرات با اشاره به ارائه ضمانت به فاینانسرهای خارجی گفت: ما شرکت ایرانی را اعتبارسنجی و بعد از برآورد اعتبار آن، به فاینانسر خارجی اعلام میکنیم که تا سقفی مشخص، شرکت مذکور را ضمانت کردهایم.
جزئیات قراردادهای اروپایی بخشخصوصی
از سوی دیگر احمد پورفلاح، رییس اتاق مشترک ایران و ایتالیا نیز با اشاره به جزئیات قراردادهای جدید ایران و ایتالیا با اشاره به یکی از قراردادها که در ایتالیا در حوزه پوشش بیمهیی بسته شده، اظهار کرد: پس از جمعبندی توافقهای هستهیی، شرکت بیمهیی «ساچه» در سفر خود به ایران به توافقاتی رسیده و قرار بود تا ۵میلیون یورو قراردادهای ایران را پوشش بیمهیی دهد، اما در سفر رییسجمهور به اروپا سطح مذاکرات به جایی رسید که «ساچه» عملا خرید ۱۱۴فروند ایرباس ایران را هم پوشش داد. به گفته پورفلاح، در این سفر ۱۴قرارداد به ارزش ۱۸میلیارد دلار با بخش دولتی ایران و ۳ قرارداد به ارزش ۳میلیارد دلار با بخش خصوصی به امضا رسید. وی با اشاره به جزئیات یکی از قراردادهایی که در حوزه معادن به امضا رسیده، گفت: قراردادی به ارزش ۲میلیارد دلار بین سازمان توسعه و نوسازی معادن ایران (ایمیدرو) با شرکت معدنی ایتالیا با نام «دنیلی» به امضا رسید و قرار است شرکتی با نام «پرشین متالیک» به عنوان یک شرکت مادر تخصصی در چابهار تاسیس شود که ۴۰درصد سرمایهگذاری مشترک آن، برعهده ایمیدرو و ۶۰درصد بر عهده طرف ایتالیایی است.
حضور برندهای مطرح در بازار ایران
رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران گفت: فصل نوینی از روابط سیاسی و اقتصادی کشورهای توسعهیافته غربی با ایران بعد از اجرایی شدن برجام آغاز شده و برای استفاده حداکثری از فرصتهای اقتصادی در این شرایط جدید باید تا جای ممکن، گذشتهیی را که تحت تاثیر تحریمها و روابط دیپلماتیک دولتهای نهم و دهم با کشورهای جهان ایجاد شده بود، فراموش کنیم. درواقع باید با اصلاح آنچه در گذشته اتفاق افتاده، در راستای منافع ملی قدم برداریم. محسن بهرامی ارض اقدس ادامه داد: کشورهای عضو اتحادیه اروپا، از نظر تکنولوژی و دانش فنی، دارای بنگاههای اقتصادی پیشرفتهاند. بزرگترین و مهمترین برندهای جهان در این کشورها فعالیت میکنند و طبیعتا رابطه خوب سیاسی با این اتحادیه، برای اقتصاد ایران فرصت بزرگی را فراهم کرده که نباید از آن بهراحتی گذشت.
سرمایهگذاریهای خارجی بعد از ۶ماه
یک عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: از سفر رییسجمهور به ایتالیا و فرانسه و نتایج آن برای بخش خصوصی، میتوان دریافت که با این حضور، فصل جدیدی برای بخش خصوصی ایران آغاز شده است. محمدحسین برخوردار درباره حضور بخش خصوصی در جریان این سفر افزود: در جریان این سفر، بخش خصوصی موفق شد با ایتالیا، ۳ میلیون یورو قرارداد امضا کند که بسیار جای خوشحالی دارد. البته این روند باید خیلی پیشتر اتفاق میافتاد اما به دلیل تحریمهای ناعادلانه، بخش خصوصی نتوانست قدرت اقتصادی خود را به دولت اثبات کند. مدیرعامل شرکت ملی دخانیات ادامه داد: تاکنون بیشتر رفت و آمد هیاتهای اقتصادی خارجی به بررسی قوانین، قدرت شرکتها و ثبات اقتصادی ما میگذشت اما اکنون در این برهه زمانی، سرمایهگذاری خارجی عملی شده است.