فرش سجاده ای و بازار ۲ میلیاردی!
گفتگو با مدیر عامل شرکت فرش سجاده سادات – مهندس محمدی
صنعت فرش ماشینی دارای زیرشاخه هایی است که هرکدام میتواند با تکیه بر امکانات، دانش و تکنولوژی موجود درکشور به بخش هایی ارز آور در بدنه صنعت فرش ماشینی بدل شوند. یکی از این بخش های مهم به ویژه در منطقه و کشورهای مسلمان تولید سجاده فرش می باشد. محصولی که می توان با تغییراتی در طرح و نقش و سلیقه ادیان مختلف به تعداد بسیار زیادی از کشورها صادر کرد. مسلمانان جهان حدود ۲ میلیارد جمعیت دارند که به دلیل فرهنگ به جا آوردن نماز و وجود اماکن مذهبی در کشورهای مسلمان نیاز به سجاده وجود دارد.
در کشور ما نیز به عنوان یکی از کشورهای قوی در بخش تولید فرش ماشینی بافت فرش سجاده ای رواج دارد. امروز با یکی از برترین شرکتهای تولید کننده سجاده فرش ماشینی در ایران به گفتگو نشسته ایم…
◄لطفاً در ابتدا مختصری در مورد شرکت فرش سجاده بفرمایید.
فرش سجاده سادات با یک دید میدانی از بازار داخلی و خارجی از سال ۱۳۹۵ وارد بازار رقابت با رقبای خود شد و هم اکنون به یکی از برترین برندهای فرش سجاده در ایران تبدیل شده است.
در شرکت فرش سجاده سادات بسته به نیاز مشتری فرش تولید میشود و یکی از مواردی که فرش سجاده سادات را متمایز از سایر شرکت ها کرده همین موضوع است. تنوع تولید، تنوع مواد اولیه و تولید سفارشی در محصولات ما دیده می شود. ما با استفاده از بهترین ماشین آلات و متخصصین بافت توانسته ایم مشتریان وفادار داخلی و خارجی خود را همواره از کیفیت و خدمات خود خشنود سازیم. متاسفانه در حال حاضر با توجه به شرایط بد بازار و گرانی افسار گسیخته مواد اولیه شاهد تقاضای بازار برای اجناس ارزان قیمت هستیم و سعی کرده ایم تا ۳۰ درصد از ظرفیت تولید خود را به بافت فرش های با مواد اولیه ارزان تر اختصاص دهیم تا پاسخگوی نیاز مشتریان در این مقطع زمانی باشیم.
شرکت فرش سادات توانسته تا به حال پروژه هایی را در کشورهای عراق و پاکستان و آذربایجان و اقلیم کردستان انجام دهد و صادرات داشته باشد.
◄در حال حاضر چه تعداد تولید کننده فرش سجاده ای وجود دارد؟ آیا جایی برای سرمایه گذاری بیشتر در این بخش وجود دارد؟
متاسفانه نمی توان عدد دقیقی اعلام کرد چون شرکت های که تولید فرش دارند بعضاً به طور غیر تخصصی سجاده هم تولید میکنند و همین امر باعث آشفته بازاری در قیمت دهی شده است و جا برای سرمایه گذاری بیشتر نمی گذارد.
◄تولید فرش های سجاده ای در ایران را از نظر کمیت، کیفیت و بازار فروش چطور ارزیابی می کنید؟
حقیقتا بستر مناسبی برای تولید فرش سجاده ای در ایران وجود دارد ولی اگر همکاران وجدان کاری خود را فدای پول نکنند و نسبت به تولید خود ارزش قائل شده و از دادن نخ های بی کیفیت به جای اکرلیک خودداری کنند. بارها مشاهده شده که قیمت هایی داده شده به اسم اکرلیک بوده ولی الیاف بسیار بی کیفیت ارسال شده و مصرف کننده عادی فرق این دو را نمیداند ولی این در دراز مدت باعث بد بینی مشتری های بعدی می شود. به خصوص در صادرات رعایت این موارد مهم تر است.
در حال حاضر صادرات خوبی به کشورهای مسلمان همسایه وجود دارد از جنبه فنی و بافت مشکل و کمبودی نداریم و تنها مشکل ما وجدان کاری پایین برخی از شرکت های زیر پله ای است که بعضا منفعت کشور را با صادرات اجناس قلابی زیر سوال میبرند.
◄ شرکت های کوچک و متوسط از چه راه هایی می توانند برای توسعه صادرات استفاده کنند؟
خوب شرکت های که دارای سایت رسمی نیستند صرفا فقط به صورت سنتی در نمایشگاه ها حضور پیدا میکنند و این حضور نتیجه مطلوبی برای آنها نخواهد داشت با توجه به اینکه عصر تکنولوژی وارتباطات است حرف و سخن هر شرکت یا میز پذیرش هر شرکت که گویایی توانمندیهای آن شرکت است در ابتدا میتواند سایت آن شرکت باشد حالا بعضی شرکت های که توان حضور در نمایشگاه های خارج از کشور ندارند میتوانند از طریق مجلات حضور خود را در نمایشگاه ها به صورت مکتوب داشته باشند.
◄نظر شما در مورد شکل گیری دو نمایشگاه شهر آفتاب و نمایشگاه فرش ماشینی سیول چیست؟ آیا فرش ماشینی ظرفیت وجود دو نمایشگاه را دارد؟
وجود نمایشگاه یک اتفاق خوب است اما رقابت ناسالم و آشفته کردن ذهن تولیدکنندگان توسط برگزار کنندگان این دو نمایشگاه پسندیده نیست. قطعا اگر رقابت صحیح وجود داشته باشد شرکتی که خدمات بهتری ارائه می کند به طور اتوماتیک باقی خواهد ماند.
◄با توجه به بحران های اخیر ارزی و رکود موجود؛ آینده صنعت فرش ماشینی و به ویژه بخش فرش های سجاده ای را چطور ارزیابی می کنید؟
این بحران که همه گیر شده و باعث افت فروش ۵۰ تا ۶۰ درصدی محصولات کارخانجات شده. حتی در فرش سجاده وقتی قیمت ها ۱۰۰ درصد گران شده خوب متقاضی هم کم می شود و این لطمه به همه وارد میشود فرقی بین فرش و سجاده ندارد.
◄در پایان اگر مطلبی برای اضافه شدن به این مصاحبه لازم به ذکر کردن میدانید اضافه نمایید.
من به عنوان کوچکترین عضو در بین تولید کنندگان عزیز درد دلی دارم آن هم این است که چرا بعضی از همکاران دست به تولید فرش نامرغوب میزنند و اسم تولید کنندگان فرش را خراب میکنند. چرا به کارمند یا کارگری که قصد خرید فرش دارد فرش بی کیفیت را ارائه میدهید؟
شاید در این مقطع بازار به فرش های ارزان تر نیاز داشته باشد ولی نه هر فرشی!!! این شرکت ها در وهله اول چاه خود را می کنند و در درجه بعد هم به برند فرش ماشینی ایران ضربه میزنند.
من شاهد این هستم که در مناطق محروم مردم به سختی پول جمع میکنند تا مسجد محل یا روستای خود را فرش کنند و برخی تولید کنندگان آنقدر خدانشناس شده اند که به این مردم نیز فرش قلابی می فروشند. بنده این موضوع را به چشم دیده ام و بارها مشتریانی تماس گرفتند و در این خصوص ابراز ناراحتی کرده اند که از فلان شرکت خرید کرده ایم ولی فرش یک ساله مثل موکت شده!! چه جوابی باید داد؟ آیا همکار خود را خراب کنیم یا بگویم ما نمیدانیم؟ پس وجدان کاری بعضی همکاران کجا رفته؟ درست است که دلار گران شده ولی وجدان که از بین نرفته است، مواد اولیه گران شده اما صداقت از بین نرفته.
امیدوارم کمی تامل در مورد حرف های این جانب اندکی همکارانی که سهوا یا عمدا دست به چنین کارهایی می زنند را تکانی داده و از خواب غفلت بیدار کند.
[instagram-feed]