اخبار نساجی

مناقشه استاندارد یورو ۵ پالایشگاه میانکاله بالاگرفت

پالایشگاهی به نام شمالی ها و به کام غیربومی ها

نویسنده: غزل حضرتی

احداث پالایشگاه میانکاله و بهشهر تبدیل به معضلی زیست محیطی برای فعالان محیط زیست و اهالی منطقه شده است. کارفرما و پیمانکاران این پروژه که تصمیم به احداث آن در چند کیلومتری منطقه میانکاله گرفته اند، مدعی اند که با تغییر مکان آن از درون زون اصلی میانکاله به خارج از آن قدم بزرگی در راستای حفظ طبیعت بکر منطقه و حیات وحش آن برداشته اند. دیده بان میانکاله و فعالان محیط زیست اما حرف دیگری می زنند و مدعی اند احداث پالایشگاه در هر منطقه یی از شمال ایران باعث وارد کردن ضرری جبران ناپذیر به اقلیم طبیعی منطقه است. در این میان نماینده بهشهر از موافقان پروپاقرص احداث پالایشگاه بهشهر است تا شاید دغدغه اشتغال جوانان منطقه که باعث شده بر اجرای پروژه اصرار بورزد قدری آرام گیرد و آمار بیکاری در بهشهر قدری پایین بیاید. احمدعلی مقیمی، نماینده نکا و بهشهر و گلوگاه ضمن تایید استانداردهای پالایشگاه فرضی که قرار است در آینده یی نه چندان دور ساخته شود، اعلام کرد: «افرادی به ساخت پالایشگاه در شرق مازندران هجوم می آورند و این در حالی است که ساخت پالایشگاه با استاندارد یورو۵ و برترین تکنولوژی حال حاضر دنیا در منطقه یی غیر از میانکاله اجرا خواهد شد.»این ادعا از سوی نماینده مجلس در حالی مطرح شده است که کارشناسان نفت و انرژی معتقدند استاندارد یورو ۵ هیچ ارتباطی به پالایشگاه ندارد و صرفا به خودروهای سبکی که یا چهارچرخ هستند، یا بدون بدنه، و حداقل ۳۵۰۰ کیلو وزن داشته باشند و با سرعت ۵۰ کیلومترکه شامل ماشین آلات کشاورزی و صنعتی هم نمی شود تعلق می گیرد. محمد کاشانی، فعال محیط زیست در این خصوص به خبرنگار ما گفت: «پس از سخنان نماینده بهشهر، با توجه به بحثی که در کمیسیون اتحادیه اروپا مطرح شده بود این موضوع را بررسی کردیم. یورو ۵ مربوط به وسائط نقلیه عمومی است که ربطی به احداث پالایشگاه پیدا نمی کند. استانداردی که مربوط به پالایشگاه می شود استاندارد IPPC است که با یورو ۵ هم خیلی تفاوت دارد. اینها دو موضوع غیر مرتبط هستند. Integration Polution Prevention Commition یا همان IPPC به پالایشگاه مربوط است اما یورو۵ به خودور های دیزلی می پردازد و شامل خودروهای بنزینی هم می شود. استاندارد یورو چند قسمت دارد یورو ۳ و ۴ مربوط به موتوسیکلت می شود و خودرو های عمومی. یورو ۵ زمانی مطرح می شود که پالایشگاه شروع به تولید کرده باشد و تولیدات بنزین و گازوییلش بر اساس این استاندارد باشد. اما الان این مبحث بی ربط است.»

ما با احداث پالایشگاه در هرجای شمال مخالفیم
«ما با احداث پالایشگاه در هرجای شمال مخالفیم.» این موضعی بود که دیده بان میانکاله ضمن مخالفت با احداث پالایشگاه در استان های شمالی اعلام کرد. وی با اشاره به سند چشم انداز ۲۰ ساله که در آن مطرح شده بودصنایع مخربی مثل پالایشگاه نباید به مناطقی که همگونی زیست محیطی با آن ندارند وارد شود، اعلام کرد: «باید احداث چنین مکان هایی همگونی و هماهنگی لازم را با منطقه و طبیعت خدادادی آن داشته باشد. در سال ۸۸ شاعری، معاونت محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست اعلام کرده بود با ساخت پالایشگاه در منطقه مخالفیم و در جلساتی که با مردم منطقه برگزار شده بود اعلام کرد که هیچ جابه جایی مکانی اتفاق نمی افتد و کلابحث پالایشگاه منتفی است. اما بعد از دو سال و با جابه جایی مکان آن اعلام کردند مکان جدید پالایشگاه کاملاکارشناسی شده و احداث پالایشگاه در منطقه بهشهر ممانعتی ندارد.»از آنجا که صنایع پاکی چون دامداری، آبزی پروری، باغداری، کشاورزی و نساجی در این منطقه وجود دارد که با اقلیم منطقه سازگار است و می تواند در زمینه اشتغال جوانان شهر کمک کند و گسترش و توسعه آنها بسیار تاثیرگذار تر از احداث پالایشگاه است، و با توجه به بزرگ ترین استخر پرورش ماهی گرمابی که در این منطقه وجود دارد، اگر مسوولان روی این صنایع و یا آثار تاریخی بهشهر مثل گوهرتپه، عباس آباد باقرشاه و چشمه عمارت تمرکز کنند، ضمن معرفی این آثار دیدنی می توان تاکید بیشتری بر گردشگری منطقه داشت و آن را به عنوان قطب گردشگری معرفی کرد. تعریف میانکاله از نظر بین المللی چند بعد دارد. به عنوان پناهگاه حیات وحش مساحتی حدود ۶۸ هزار و ۸۳۰ هکتار محاسبه شده است و با تعریف ذخیره گاه زیست کره که نگاهی جامع تر به منطقه دارد صد هزار هکتار است که پالایشگاه با فاصله سه کیلومتری از این منطقه قرار دارد.

احداث پالایشگاه در میانکاله دروغی بزرگ است
احمدعلی مقیمی نماینده بهشهر و نکا ضمن اعتراض به کارشناسان نفت و انرژی و فعالان محیط زیست و ضمن بی سواد قلمداد کردن آنها به خبرنگار ما گفت: «این از بی سوادی مسوولان است که می گویند تکنولوژی یورو۵ ربطی به پالایشگاه ندارد. البته این را باید از مسوولان مربوط به حوزه پالایشگاه و سوخت بپرسید و من در این زمینه دانش تکنیکی و فنی ندارم. به جرات می توانم بگویم استان مازندران ظرفیت ۱۰ پالایشگاه دارد. سوال من این است که نفت و گازی که در دریای خزر ایجاد شده را همسایگان خزر باید بیایند ببرند؟ ما هر صنعتی را می توانیم در هرکجای ایران وارد کنیم، به شرط اینکه استانداردهای زیست محیطی را رعایت کنیم و باید تلاش کنیم این استانداردها را زیر پا نگذاریم و بر اساس استانداردهای زیست محیطی دنیا پیش برویم. احداث پالایشگاه در میانکاله دروغ بزرگی است. این مربوط به شهرستان بهشهر است و نه میانکاله. در دریای خزر خداوند نعمت را به ما ارزانی کرده و ناگزیر از سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز با حفظ محیط زیست مازندران هستیم تا از این طریق نرخ بیکاری را کاهش داده و رشد و توسعه پایدار منطقه را سرعت ببخشیم.» وی در واکنش به اینکه اگر پالایشگاه قرار نیست در میانکاله احداث شود، محل آن در چند کیلومتری میانکاله واقع شده است، گفت: «دقیقا نمی دانم فاصله اش با میانکاله چقدر است، این را باید از محیط زیست بپرسید. ما باید تلاش کنیم از استانداردهای زیست محیطی که همه دنیا قبول شان دارند عدول نکنیم. ما باید از این مساله دفاع علمی بکنیم. پالایشگاهی که در ذهن دارید مانند آبادان و تهران نیست که دود و هوای آلوده تولید کند. این شیوه منسوخ شده ۵۰ سال قبل بود. امروزه می توان با آبی که از این پالایشگاه می آید کشاورزی هم کرد. دنیا پیشرفت کرده. وقتی که از پسماند می توانیم آب تصفیه شده کشاورزی بگیریم، پس می توانیم این کار را هم بکنیم. بحث استاندارد یورو۵ هم در جلسه ارزیابی محیط زیست طرح شد و بر مبنای استانداردها مدیران پالایشگاه تعهد محضری داده اند که بر مبنای همین تکنولوژی پیش بروند.»
مقیمی، نماینده مجلس، به دلیل نداشتن اطلاعات فنی در خصوص مرتبط بودن استاندارد یورو۵ و پالایشگاه، «فرجی» مدیرعامل پالایشگاه را برای ارائه اطلاعات فنی در این زمینه مناسب دانست. فرجی هم ضمن تایید سخنان مقیمی در خصوص یورو ۵ و پالایشگاه، حاضر به پاسخگویی در این زمینه شد، اما پس از یک ساعت تنها جمله یی که از آن سوی خط می آمد این بود: «تلفن همراه مورد نظر خاموش می باشد!»در حالی که مقیمی اعلام می کند احداث پالایشگاه در محدوده جزیره میانکاله مطرح نبوده است و خودمان مخالف اصلی احداث پالایشگاه در منطقه حفاظت شده محیط زیست هستیم و به اشتباه این موضوع را عنوان کرده اند و به آن پرداخته شده است، اما احداث این پالایشگاه در سه کیلومتری زیست کره میانکاله نه تنها دردی را از اشتغال جوانان منطقه با وارد کردن متخصصان و مهندسان و حتی کارگران و رانندگان غیربومی به منطقه، دوا نمی کند بلکه تهدیدی جدی برای محیط زیست منطقه بکر و حیات وحش شبه جزیره میانکاله خواهد شد.

آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.

روزنامه اعتماد، شماره ۲۴۰۰ به تاریخ ۱/۳/۹۱، صفحه ۱۳ (جامعه)

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×