پوشاك ايرانيان باستان در مستند «وركانه»
مستندهايي چون وركانه، تارا و غوزه هاي سفيد، سرزمين ما، گل نرگس و باريچه در مراكز مختلف سيما در حال توليد است
در حال حاضر مستندهايي چون وركانه، هليل رود، گل نرگس، تارا و غوزه هاي سفيد، سرزمين ما، سقزگيري و باريچه در مراكز مختلف سيما در دست ساخت قرار دارند.
اين مستندها در قالب هاي مختلف فرهنگي، اجتماعي، تاريخي، علمي، صنعتي و … ساخته مي شوند.
بررسي اسناد مربوط به پوشاك در ايران باستان
مستند وركانه به كارگرداني محمدحسين صفري و تهيه كنندگي ناهيد يزدي در 13 قسمت 30 دقيقه اي توليد مي شود.
يزدي در گفت وگو با خبرنگار ما با بيان اين كه وركانه در زبان محلي روستاهاي اطراف گرگان و زبان طبري به معناي گرگ است، گفت: در اين مستند با ورود به مناطق باستاني گرگان و سايت هاي تاريخي كشور تنوع پوشاك در دوران مختلف بررسي شده كه اين موضوع مي تواند راهكاري براي توليدكنندگان پوشاك براي توليد لباس بر اساس ويژگي هاي ايراني ـ اسلامي براي نسل جوان و پيشگيري از ورود مد هاي غربي بين جوانان باشد. وي افزود: مستند وركانه همراه با معرفي گرگان قديم به عنوان يكي از متمدن ترين بخش هاي ايران، معرفي سايت هاي تاريخي در سطح كشور، دوره تاريخي و اطلاعات تاريخي بارز آنها، پوشاك مربوط به دوره هاي مختلف و تمامي اكسسوارهاي مربوط به لباس را به طور دقيق و با نگاه تيزبين علمي و كاربردي جهت ارائه سبكي نوين به صنعت پوشاك و علم تاريخ لباس در ايران خواهد داشت.
زندگي عشاير هليل رود
مستند هليل رود نيز به كارگرداني حسن كاربخش و تهيه كنندگي بهروز شهدادنژاد در يك قسمت 52 دقيقه اي به سفارش صدا و سيماي مركز كرمان تهيه و توليد مي شود.
شهداد نژاد گفت: تلاش شده در اين مستند عشاير كناره هاي هليل رود از زماني كه در منطقه ييلاقي حضور دارند و به سرچشمه هاي هليل رود كوچ مي كنند و پس از آن به سمت كهنوج مي روند به تصوير كشيده شوند.
وي هدف از توليد مستند هليل رود را معرفي عشاير استان كرمان و بررسي آداب و رسوم اين قشر از جامعه عنوان كرد و افزود: در اين مستند نحوه كوچ، مراتع و جغرافياي منطقه نيز نمايش داده خواهد شد.
وي با بيان اين كه اين مستند يك ماه پيش توليد داشته، ابراز كرد: تصويربرداري مستند هليل رود در 3 مرحله ييلاق،قشلاق و كوچ انجام مي گيرد كه بخش مهمي از تصويربرداري در مراحل ييلاق و كوچ است. وي تصريح كرد: اين مستند براي نخستين بار از زواياي مختلف به زندگي عشاير هليل رود مي پردازد و مناطق بكر و جغرافياي منطقه نيز در بخش هايي از آن معرفي خواهد شد.
گل نرگس در خراسان جنوبي
همچنين مستند گل نرگس به كارگرداني فخرالدين سيدي و تهيه كنندگي فرهاد ثريا در صدا و سيماي مركز خراسان جنوبي توليد شده است. ثريا گفت: به منظور معرفي منطقه كشت گل نرگس در خراسان جنوبي و همچنين تاريخچه كشت گل، تحقيقات گسترده اي صورت گرفت تا اين مستند در مرحله توليد قرار بگيرد. وي اظهار كرد: در اين مستند اطلاعات دقيق شيوه و فصل كشت، معرفي بازار فعلي و امكان توسعه آن مطرح مي شود.
مستند تارا و غوزه هاي سفيد
مستند تارا و غوزه هاي سفيد هم به كارگرداني محمدحسين صفري و تهيه كنندگي ناهيد يزدي در 3 قسمت 30 دقيقه اي به سفارش صدا و سيماي مركز گلستان توليد مي شود.
يزدي ضمن اشاره به اين كه تارا در زبان تركمني به معناي دستگاه بافندگي است، گفت: موضوع مستند تارا و غوزه هاي سفيد، پنبه است. پنبه از محصولات مهم كشاورزي استان گلستان محسوب مي شود كه امروزه به دليل عدم كشت و حمايت نكردن از اين محصول مهم، بسياري از كارخانه هاي مربوط به اين محصول بسته و بسياري از كارگران و كشاورزان سراغ كارهاي ديگري رفته اند.
وي گفت: در مستند تارا و غوزه هاي سفيد از مصاحبه و گفت وگوهاي طولاني مدت و كسل كننده پرهيز خواهد شد.
ناشناخته هاي خراسان جنوبي
مستند سرزمين ما نيز در 4 قسمت 30 دقيقه اي به تهيه كنندگي و كارگرداني محمد عبداللهي با هدف معرفي ناشناخته هاي استان خراسان جنوبي در حال توليد است.
عبداللهي گفت: مستند سرزمين ما 3 ماه پيش توليد داشته و تصويربرداري آن در خرداد سال جاري آغاز شده است.
وي افزود: پس از اتمام تصويربرداري، مراحل تدوين، صداگذاري و ميكس آغاز و تا پايان بهمن سال جاري هر 4 قسمت آماده پخش خواهد شد.
فرآيند توليد سقز
علاوه بر اين، مستند سقزگيري به تهيه كنندگي و كارگرداني مسعود رخزاد در صدا و سيماي مركز كردستان تهيه و توليد مي شود. رخزاد گفت: سقزگيري عنوان مستندي داستاني است كه فرآيند توليد و خواص محصول سقز در عرصه جنگلي زاگرس در منطقه دزلي مريوان از استان كردستان را در مدت زمان 30 دقيقه به تصوير مي كشد. وي افزود: سقز مهم ترين محصول فرعي مورد بهره برداري جنگل هاي زاگرس است. اين محصول طي انجام عمليات خاصي روي تنه درختان بنه از خانواده پسته به دست مي آيد.
معرفي يك گياه اقتصادي
مستند باريچه به تهيه كنندگي و كارگرداني روح الله فخرو در صدا و سيماي مركز سمنان توليد مي شود.
فخرو گفت: هدف از توليد و ساخت اين مستند تلويزيوني معرفي همه جانبه اين گياه و شيره باريچه است كه در اقتصاد كشور سهم مهمي دارد.
وي افزود: باريچه نام گياهي است كه در كوهستان هاي مرتفع بعضي از مناطق ايران يافت مي شود كه استان سمنان يكي از مناطق مهم به شمار مي آيد. شيره اين گياه كه از ريشه آن به دست مي آيد در صنعت داروسازي و بهداشتي و زينتي كاربرد بسيار دارد و كشورهاي صنعتي از خريداران مهم آن هستند.
روزنامه جام جم، شماره 3204 به تاريخ 25/5/90، صفحه 3 (راديو و تلويزيون)
اشتراک رایگان سالانه مجله کهن
جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید



