شوک حذف يارانهها در بازار پوشاک

دانلود نسخه دیجیتال مجله کهن
پوشاک 30 تا 60 درصد افزايش قيمت پيدا کرده است. درحالي که تغيير فصل صورت گرفته و بازار پوشاک با تغيير انواع محصولات مواجه شده است، شوک قيمتي در اين صنف نه تمايلي براي فروشندگان جهت فروش گذاشته است، نه تواني براي خريدار.
فعالان بازار پوشاک معتقدند که بالا رفتن هزينههاي توليد و افزايش بهاي مواد اوليه صنعت نساجي مهمترين دلايل افزايش قيمت پوشاک، خاصه پوشاک زمستاني محسوب ميشود. طبق عرف هر ساله بازار، با شروع سرما و افزايش تقاضا براي خريد پوشاک زمستاني بهاي اين کالاها با افزايش مواجه ميشود اما تجربه امسال؛ تجربه ديگري است. به عنوان مثال انواع پالتو که در سال قبل به بهايي حدود 70 تا 150 هزار تومان فروخته ميشد در حاضر با قيمتي حدود 100 تا 200 هزار تومان فروخته ميشود. اين درحالياست که رشد قيمت رخ داده در بازار پوشاک وارداتي بيش از انواع داخلي اين محصولات بوده و بالا بودن تنوع رنگ، طرح، مدل و کيفيت پوشاک زمستاني وارداتي باعث شده تا استقبال از اين کالاها در مقايسه با توليدات وطني بيشتر باشد که اين امر زمينه افزايش بيشتر بهاي پوشاک خارجي رابه وجود آورده است.
بالا رفتن قيمت مواد اوليه از جمله نخ و پنبه نيز از ديگر عللي است که رشد قيمت پوشاک را به دنبال داشته است. پوشاکي که مواد اوليه توليد آن از مشتقات نفتي به دست ميآيد، به دنبال افزايش قيمت نفت، گران شده است. تعرفه بالاي واردات پوشاک خارجي از ديگر دلايل گراني اين کالاست.
? سوء استفاده برندها از آشفته بازار پوشاک
برندهاي خارجي که در ايران فعاليت دارند و داراي شعبه هستند نيز از اين آشفته بازار پوشاک داخل نهايت بهرهبرداري را ميکنند و با فروش کالاهاي توليد درجه يک چيني و بعضاً توليد مشترک کشورهاي چين و کره از نقدينگي موجود در ايران سود ميبرند. برندهاي “بنتون”، “آدولفو دومينگوئز” و “آديداس” از جمله برندهايي هستند که در بازار داخلي فعالاند.
اما افزايش قيمت پوشاک خارجي در ايران درحالي اتفاق ميافتد که يک پارادوکس قيمتي مقابل اين پديده در ايران به وجود آمده است. در کشورهاي صاحب سبک در پوشاک، مثل ايتاليا، آمريکا و اسپانيا به دليل بحران جهاني و افزايش هزينههاي توليد، توليدکنندگان بزرگ پوشاک همچون “مارکساند اسپنسن”، “ديانداي” و “آدولفو دومينگوئز”در فصلهاي مختلف فروش چند دور متوالي حراج قيمتي دارند و براي ماندن در بازار جهاني توليدات خود را با قيمتي بسيار پائينتر از گذشته به فروش ميرسانند. اما در داخل افزايش قيمتهاي پوشاک برخلاف بازار جهاني صورت ميگيرد و به جاي کاهش قيمت افزايش قيمت صورت گرفته است.
يک عضو اتحاديه صادرکنندگان صنايع نساجي و پوشاک در خصوص افزايش قيمت پوشاک به “خبر” ميگويد: هزينههاي توليد در داخل بالاست و اين موضوع سبب شده توليدکنندگان کالا را با قيمت بالا به فروش برسانند. وي، يکي ديگر از دلايل افزايش قيمت پوشاک در ايران را هزينههاي بالاي کارگر و مزد و نيز ماليات دانست.
خليل رحيمي، با طرح موضوع هدفمند کردن يارانهها که قرار است از ابتداي سال جاري اجرايي شود گفت: “بيشتر واحدهاي توليدي با آگاهي از اينکه با اجراي هدفمند کردن يارانهها هزينههاي توليد به دليل آزادسازي قيمت سوخت و افزايش هزينههاي حمل و نقل به طور سرسامآوري بالا ميرود، با افزايش بيرويه پوشاک توليد خود پيشاپيش درصدد تأمين سود خود هستند.”
گراني گوشت؛ دليل افزايش قيمت پوشاک چرم
بخشي از کيف و کفش و پوشاک که مواد اوليه آن از صنعت چرم تشکيل ميشود نيز در رشد قيمت از ديگر محصولات عقب نمانده و در سال جاري با رشد قيمت 30 درصدي مواجه شده است.
سعيد شادکام، عضو اتحاديه صادرکنندگان پوست و سالامبور و چرم ايران در گفت و گو با “خبر” به وضع وخيم اين صنعت اشاره ميکند و ميافزايد: “در سال جاري قيمت محصولات توليد شده از محصول چرم با رشد 30 درصدي قيمت مواجه شده است.”
وي در بيان مهمترين دليل افزايش قيمت پوشاک چرم ميگويد: “مهمترين دليل گراني گوشت و صدور دام زنده و کمبود کشتار است به طوري که جمعيت دامي کشور که در سال گذشته دچار سرمازدگي شد، دامداران را مجبور کرد تا 20 ميليون رأس ميش را ذبح کنند، که ترميم اين جمعيت دامي حداقل 3 سال زمان ميخواهد.”
نماينده اتحاديه صادرکنندگان پوست و سالامبور و چرم ايران در اتاق بازرگاني ايران به کاهش صادرات محصولات چرم به کشور ايتاليا نيز اشاره کرد و گفت: اين کشور به عنوان يکي از کشورها هدف صادراتي محصولات چرم ايران در حال حاضر با کاهش واردات چرم از ايران مواجه شده است که خارج از دلايل داخلي و بحران در صنعت چرم، عدم امکان گشايش اعتبار در بانکهاي اروپايي براي صادرکنندگان ايراني يکي از عمدهترين دلايل کاهش صادرات چرم به ايتاليا است.
جولان پوشاک چيني در بازار
به دليل عدم نظارت بر فروش پوشاک خارجي در بازار داخل، پوشاک چيني در ردههاي متفاوتي وارد ميشود و با قيمتهاي مختلف به فروش ميرسد. يکي از فروشندگان پوشاک خارجي نيز در اين رابطه ميگويد: “متقاضيان خريد و استفاده از پوشاک چيني در کشور ما به دو دسته تقسيم ميشوند؛ دسته اول افرادي هستند که به مارک و کيفيت لباس بيش از بهاي آن اهميت ميدهند و دسته دوم افرادي هستند که پايين بودن قيمت برايشان از درجه اهميت بالاتري برخوردار است.”
مهرداد لاريجاني تصريح ميکند: “اگرچه قيمت پوشاک مارک دار دو تا پنج برابر بهاي انواع عادي است اما اين نوع پوشاک مشتريان خاص خود را داشته و اتفاقاً از بازار پررونقي نيز برخوردار است.”
وي با اشاره به اينکه سهم پوشاک مارکدار در مقايسه با ديگر پوشاک به يک دهم بازار هم نميرسد، افزود: “در مقابل طيف وسيعي از بازارهاي داخلي در اختيار پوشاک بينام و نشان است که غالباً چيني بوده و به اسم پوشاک ترک به فروش ميرسد.”
اين فعال بازار پوشاک وضعيت فعلي بازار پوشاک کشور را آشفته عنوان کرد و گفت: “وجود تقلب گسترده، افزايش پلهاي قيمتها و قيمتگذاري سليقهاي پوشاک توسط فروشندگان موجب بياعتمادي مردم و آشفتگي و نابساماني اين بازار شده است.”
وي با اشاره به فعاليت گسترده توليدکنندگان زيرپلهاي افزود: “اين افراد مارک و برندهاي معروف پوشاک را متري يک هزار تا دوهزار تومان خريداري کرده سپس پوشاک توليدي خود را به نام برندهاي معروف به فروش ميرسانند. بايد توجه داشت که اگرچه قيمت پوشاک مارک دار در مقايسه با انواع ديگر بسيار بالاتر است اما کيفيت مطلوب، دوخت خوب و مناسب و تنوع و رنگهاي زيباي اين نوع پوشاک دليل قابل قبولي براي خريد آنهاست.”
وي افزود: “همچنين خريد پوشاک مارکدار از نمايندگيها و فروشگاههاي معتبر اين اطمينان را به خريدار ميدهد پوشاکي که خريداري ميکند جنس اصل بوده و تقلبي نيست. هماکنون در بسياري از فروشگاههاي پوشاک، لباسهايي به نام برندهاي معروف عرضه ميشود که اصل نبوده و از روي قيمت پايين ميتوان به تقلبي بودن آن پي برد به عنوان مثال شلوار جين مارک زاراي اصل با قيمتي بيش از 80 هزار تومان به فروش ميرسد در حالي که نوع تقلبي آن قيمتي بين 20 تا 35 هزار تومان دارد.”