صنعت چرم ترکیه با صادرات ۱.۵ میلیارد دلاری به ۷ سال پیش برگشت
صادرات چرم و محصولات چرمی ترکیه در سه سال گذشته به میزان ۵۳۰ میلیون دلار کاهش یافته است، از ۲ میلیارد و ۵۶ میلیون دلار به ۱ میلیارد و ۵۲۶ میلیون دلار. واردات محصولات چرمی و چرم نیز از ۱ میلیارد و ۸۱۰ میلیون دلار به ۲ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار افزایش یافته است. در سال ۲۰۲۲، ترکیه به عنوان کشوری با مازاد تجاری ۲۴۵ میلیون دلاری در بخش چرم و محصولات چرمی قرار داشت، اما تا پایان سال ۲۰۲۴، این کشور با کسری تجاری ۸۹۵ میلیون دلاری مواجه شده است.
ارکان زندار، رئیس اتحادیه صادرکنندگان چرم و محصولات چرمی، با اشاره به اینکه صنعت چرم به ارقام صادراتی ۷ سال پیش برگشته است، تأکید کرد که این کاهش شامل تمام زیرشاخههای صنعت از جمله کفش، محصولات چرمی، چرمهای آماده و خز و پوشاک چرمی در آمار صادرات ترکیه در سال ۲۰۲۴ میشود.
زندار در اتحادیه صادرکنندگان چرم در خصوص آمار صادرات بخش چرم گفت: «در حالی که صادرات محصولات چرمی و چرم ترکیه در سال ۲۰۲۳ به ۱ میلیارد و ۸۵۸ میلیون دلار رسید، این رقم در سال ۲۰۲۴ به ۱ میلیارد و ۵۲۶ میلیون دلار کاهش یافته و ۱۸ درصد افت داشته است. صادرات کفش ما ۲۲ درصد کاهش یافته و از ۱.۱ میلیارد دلار به ۸۷۷ میلیون دلار رسیده است. در زیرصنعت کفش، ۳۸ درصد در کل ترکیه و ۴۴ درصد در منطقه اژه کاهش صادرات داشتهایم. این نشان میدهد که صنعت ما تحت فشارهای اقتصادی و شرایط رقابت بینالمللی به شدت در حال دست و پنجه نرم کردن است.
در حالی که کاهش صادرات پوشاک چرمی و خز ما ۱۸ درصد بوده، صادرات ما از ۲۳۶ میلیون دلار به ۱۹۳ میلیون دلار کاهش یافته است. صادرات محصولات چرمی نیز از ۲۷۳ میلیون دلار به ۲۳۹ میلیون دلار کاهش داشته و کاهش صادرات آنها ۱۲ درصد بوده است. صادرات چرمهای آماده و خز نیز ۳ درصد کاهش یافته و از ۲۲۱ میلیون دلار به ۲۱۴ میلیون دلار رسیده است. در سهماهه آخر سال ۲۰۲۴، آمار اشتغال ما ۲۵ درصد کاهش یافته است.»
«این سیاست صادرات ما را کاهش میدهد و واردات را افزایش میدهد» زندار اظهار داشت که در سپتامبر ۲۰۲۱، پس از تصمیم کاهش نرخ بهره در ترکیه در سال ۲۰۲۲، نرخ تورم در ترکیه به ۶۵ درصد رسید، در حالی که افزایش نرخ ارز ۴۱.۷ درصد بود و ادامه داد: «تا سال ۲۰۲۳، تورم به ۶۴.۷ درصد افزایش یافت، در حالی که نرخ ارز دلار ۵۷ درصد رشد کرد. در سال ۲۰۲۴، در حالی که تورم ۴۵ درصد بود، نرخ ارز دلار ۲۰ درصد افزایش یافت. در سه سال گذشته، نرخ ارز در مقابل تورم ۴۸ درصد کاهش داشته است.
در وضعیت کنونی، ما حدود ۵۰ درصد گرانتر از رقبا هستیم. این موضوع به وضوح در آمار صادرات ما نشان داده میشود. از ۱ ژانویه ۲۰۲۲ تا امروز، اگر نرخ ارز به اندازه تورم افزایش یافته بود، امروز نرخ ارز دلار باید ۵۲.۳ لیر میبود. این نرخ ارز به ما اجازه میداد که آمار صادرات خود را حفظ کنیم. این سیاست در حالی صادرات ما را کاهش میدهد، که واردات را افزایش میدهد و به اشتغال کارگران کشورهای دیگر کمک میکند.»
زندار افزود که کاهش صنعت چرم و محصولات چرمی در منطقه اژه ترکیه در سال ۲۰۲۴ محدودتر بوده و تنها ۹ درصد کاهش داشته است و گفت: «در حالی که اعضای اتحادیه صادرکنندگان چرم و محصولات چرمی اژه در سال ۲۰۲۳، ۱۸۲ میلیون دلار صادرات داشتند، در سال ۲۰۲۴ توانستند ۱۶۵ میلیون دلار ارز خارجی به کشور وارد کنند.»
او همچنین اظهار داشت که از وضع تعرفه گمرکی اضافی ۱۰ درصد بر واردات کفش در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ حمایت میکنند و این افزایش را فرصتی برای تولیدکنندگان کفش دانست.
«ما تنها صنعتی هستیم که تولید خود را به کشور دیگری منتقل نمیکنیم» زندار با اشاره به اینکه بسیاری از شرکتها در صنایع پوشاک و نساجی تولید خود را به کشورهای دیگری مانند مصر منتقل کردهاند، گفت: «ما تنها صنعتی هستیم که تولید خود را به کشور دیگری منتقل نمیکنیم. ما صنعتی نیستیم که بتوانیم تولید خود را در مکانهای مختلف داشته باشیم.
تا جایی که بتوانیم از آنچه داریم استفاده میکنیم، و سپس یا باید صنعت خود را تغییر دهیم یا به دنبال راه دیگری باشیم. با افزایش بهرهوری خود، به دنبال راههایی خواهیم بود تا هزینههای خود را کاهش دهیم، که امروز به ۶۲ درصد بدون احتساب مواد اولیه میرسد، ابتدا به ۵۰-۵۵ درصد و سپس به ۴۰ درصد. ما برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ آماده خواهیم شد و بر اساس تولیدی کارآمدتر و پایدارتر، صادرات خواهیم داشت.»
حمایت از ایجاد منطقه صنعتی ویژه در اژه
حلیل گوندودو، معاون رئیس اتحادیه صادرکنندگان چرم و محصولات چرمی اژه، بیان کرد که آنها خواهان ایجاد یک منطقه صنعتی سازمانیافته در ازمیر هستند تا پتانسیل توسعه صنعت و صادرات چرم در این منطقه را حفظ کنند و نقش پیشگام خود را در رقابتپذیری و پایداری حفظ کنند: «تمام ذینفعان بخش ما معتقدند که یک منطقه صنعتی جدید که نسبتاً به شهر نزدیک باشد و برای کارکنان ما به راحتی قابل دسترسی باشد و در چارچوب توافقنامه سبز اروپا باشد، میتواند نیازهای بخش ما را برآورده کند.»
چالشهای پیش رو در صنعت پوشاک چرمی
مصطفی آری اوغول، عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان چرم و محصولات چرمی اژه، تأکید کرد که آنها مجبور به افزایش مداوم قیمتها برای مشتریان خود در سه سال گذشته بودهاند و علیرغم افزایش هزینهها در حال حاضر، تلاش میکنند تا بدون افزایش قیمتها به کار خود ادامه دهند تا مشتریان از دست نروند و خاطرنشان کرد که سال ۲۰۲۵ برای صنعت پوشاک چرمی بسیار دشوار خواهد بود.