يزد، پيشرو در توليد منسوجات متنوع در ايران

دانلود نسخه دیجیتال مجله کهن
يزد- احمد جعفري ندوشن: درحال حاضر دو هزار و 700 واحد توليدي كوچك و بزرگ نساجي با بيش از 200هزار شاغل در استان يزد فعال است.
به گفته مسئولان، يزد بيشترين تنوع در توليد منسوجات را در ايران دارد و مي توان قطب صنعت نساجي ايران ناميد
توليد انواع پارچه هاي رومبلي، پارچه هاي پرده اي،پيراهني، ملحفه اي و متقال از جمله توليدات نساجي استان يزد محسوب مي شود. همچنين محصولات سنتي و بومي شامل روفرشي، دستمال ابريشمي، چادرشب، انواع شال و روسري و ترمه از ديگر توليدات اين صنعت است.
از سالها پيش در مناطقي از شهر يزد، بسياري از مردم در اين حرفه فعاليت مي كردند و پارچه هاي دست بافته يزدي ها در كشور زبانزد بود. كارخانه هاي بزرگ نساجي ازقديم در يزد وجود داشت كه برخي از آنها هم اينك نيز داير است.
در گذشته، صداي دستگاه هاي سنتي و قديمي خط توليد صنايع نساجي بيش از زمان حاضر به گوش مي رسيد اما رشد تكنولوژي و جايگزين شدن دستگاه هاي پيشرفته به جاي قديمي، بافت پارچه و توليدات اين صنعت را باكيفيت تر و بيشتر كرده است. در گذشته دستگاه هاي نساجي در قالب كارگاه هاي كوچك در مناطقي نظير گردفرامرز، ابرندآباد، مريم آباد، محمودآباد، و اكرم آباد استقرار داشت. صنعت نساجي يزد، طيف وسيعي از محصولات نساجي از جمله انواع الياف، نخ، پارچه لباس، رومبلي، پرده اي، موكت و فرش را شامل مي شود.
مدير عامل يكي از واحدهاي نساجي يزد تعدد واحدهاي نساجي در اين استان را عامل رقابتي شدن توليدات مي داند.
“مهدي عشقيان” مي افزايد: اگر توليدات نساجي به كيفيت خوب عرضه شود بازار را در اختيار خواهد گرفت.
به گفته وي، يزد از گذشته دور در زمينه صنعت نساجي حرف اول را در كشور مي زده و اين ميراث گرانبها بايد حفظ شود. يك كارشناس صنعت استان يزد هم مي گويد: هم اينك توليدات نساجي در يزد به سه روش ماشين هاي قديمي، نيمه صنعتي (ژاكارد ) و صنعتي و مدرن توليد مي شود.
“علي محمد دهقان” مي افزايد: توليدات نيمه صنعتي عمدتاً به بافت پارچه هاي پرده اي و سوسن، روفرشي و رومبلي اختصاص دارد و بازار نسبتاً خوبي دارد.
وي اظهار مي دارد: با توجه به تسهيلات و حمايت هاي دولت، ماشين هاي بافت پارچه پيشرفته طي سه سال اخير رو به رشد بوده است. در حال حاضر توليدات نساجي رومبلي و انواع روفرشي كه با روش “ژاكارد” بافته مي شود بيشترين حجم توليدات نساجي استان يزد را به خود اختصاص داده است. با استفاده از روش ژاكارد، پارچه با روش دستگاه رايانه اي نقوش خود را دريافت و بر روي پارچه حك مي كنند اما در روش سنتي اغلب از روش چاپي براي نقش دار كردن پارچه استفاده مي شود. عضو هيات مديره شركت تعاوني بافندگان استان يزد مي گويد: هم اينك 15 واحد نساجي بافت فرش ماشيني نيز در اين استان فعال است. رئيس سازمان صنايع و معادن استان يزد نيز چندي پيش با اشاره به سابقه خوب صنعت نساجي در اين استان، ركود بازار را مهمترين مشكل اين صنعت بيان كرده است. “غلامرضا پور فلاح” مي گويد: اين مشكل جهاني و كشوري است و اميدواريم هر چه زودتر حل شود. استان يزد داراي منطقه ويژه اقتصادي با گرايش نساجي است كه با استفاده از قوانين و مقررات ويژه در زمينه تسهيل در امر صادرات محصولات نساجي فعاليت مي كند.