اخبار نساجی

پاسخ وزراي صنعت، معدن و تجارت و جهاد كشاورزي نمايندگان را قانع نكرد

مجلس نگران گراني ها

پاسخ وزراي صنعت، معدن و تجارت و جهاد كشاورزي نمايندگان را قانع نكرد

در شرايطي كه قيمت ها هر روز به روز قبل طعنه هاي معناداري مي زنند، حجم وعده ها هم پرشمار تر از گذشته براي كنترل قيمت ها داده مي شود. روزي از ارزاني قريب الوقوع گوشت، روز ديگر از مرغ و گاهي هم از شير گفته مي شود اما در عمل رخداد ها وقايعي را نشان مي دهند كه بر دل مردم نمي نشيند و سندي است بر خرج بيشتر ريالي كه اين روزها ارزش جهاني اش كاهش يافته است. در اين خصوص وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد كشاورزي به عنوان وزارتخانه هاي مرتبط در موضوع گراني اقلام مصرفي نهايت تلاش خود را كرده اند كه در قبال اين گراني ها واكنشي درخور نشان دهند اما آن گونه كه از شواهد و قرائن بر مي آيد، تدابير دولتي كارساز نشده و بازار به راه خود مي رود. در شرايطي كه بار ديگر نرخ دلار بهانه يي براي گراني ها شده است، روز گذشته بار ديگر موضوع افزايش قيمت ها در محافل مختلفي دنبال شد. در اين خصوص روز گذشته، مجلس، با حضور دو وزير اقتصادي و مرتبط با موضوع گراني، مكان اصلي طرح موضوع گراني ها بود كه براي بررسي دلايل گراني به مجلس رفته بودند و توضيحات شان را به نمايندگان ملت دادند. هرچند اين دو وزير نتوانستند نمايندگان مردم را قانع كنند كه در گراني ها نقشي نداشته اند اما سعي كردند با گفته هايشان در محافل ديگر عوامل جديدي را جز نقش مديريتي شان براي گراني ها معرفي كنند. خليليان،وزير جهاد كشاورزي و غضنفري، وزير صنعت، معدن و تجارت دو وزيري بودند كه براي بررسي وضعيت قيمت شير، مرغ و گوشت در دو كميسيون مربوط به خود در مجلس شوراي اسلامي حضور پيدا كردند، اما در نهايت نتوانستند نمايندگان مردم را از توضيحات خود قانع كنند. جالب آنكه اين اتفاق در روزي افتاد كه وزير صنعت در اعترافي تلخ اعلام كرده بود كه تلاش خود براي مهار گراني ها را انجام داده اما برخي فاكتورها هستند كه از يد اختيار او خارج است. رييس مجلس شوراي اسلامي هم در نطق پيش از دستور خود در صحن علني ديروز مجلس با تاكيد بر لزوم اهتمام ويژه دولت به بحث گراني ها گفته: تمركز در ساماندهي اقتصادي مهم ترين اولويت مجلس و مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي است. علي لاريجاني با اشاره به اينكه مشكل گراني كه اين روزها در مايحتاج مردم نظير نان، شير و گوشت و مسكن بروز كرده است جدا از خصومت دشمنان خارجي از كاستي تدبير دروني رنج مي برد. وي افزود: وقتي مجلس در بحث هدفمندي يارانه ها اصرار داشت 30 درصد درآمد به توليد كشور كمك شود يا با شيب ملايمي اين مسير طي شود، يك سليقه تاكتيكي نبود بلكه از سر بررسي عميق كارشناسي اين تصميم گرفته شد كه توليدكنندگان دامي، كشاورزي و صنعت با وضعيت فعلي مواجه نشوند. به گزارش خانه ملت، لاريجاني تصريح كرد: مهم ترين مساله يي كه مجلس و كميسيون ها و مركز پژوهش ها بايد براي خود به عنوان اولويت ملي در نظر بگيرند، تمركز در ساماندهي وضع اقتصادي و كمك به دولت در تصميم گيري به قاعده است. وي خاطرنشان كرد: در هفته سركشي نمايندگان به حوزه هاي انتخابيه جلساتي با مسوولان دولتي براي كنترل وضعيت بازار به ويژه درباره نان و شير و گوشت تشكيل شد كه منجر به پرداخت يارانه بيشتر براي نان شد و همچنين در زمينه ساير موارد بحث هاي كارشناسي خوبي مطرح شد كه بايد با همت جدي به اجرا درآيد.
رييس مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد: لازم است وزير صنعت، معدن و تجارت سريع تر در اين موارد گام برداشته و زمينه آرامش جامعه را فراهم آورد البته براي رفع مساله گراني بايد به ريشه هاي آن توجه كرد و كميسيون هاي برنامه و بودجه و اقتصاد نيز در بعد كلان اقتصادي با حضور مسوولان اجرايي بررسي هاي لازم را انجام دهند.

فروش دام ها به دليل گراني نهاده ها
اما نكته كمتر در نظر گرفته شده درباره گراني هاي اخير، ارتباط بخش توليد و مشكلات اين حوزه است كه به آن پرداخته نشده و در جلسه روز گذشته با وزرا برجسته نشد. در اين راستا نماينده پاكدشت در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به گراني قيمت نهاده هاي دامي اين گونه توضيح داده كه شرايط موجود دامداران را وادار به فروش دام هايشان كرده كه در نهايت منجر به كاهش توليد شير شده است. فرهاد بشيري با بيان اينكه دامداران و گاوداران با مشكلات زيادي مواجه شده اند، افزود: ميزان قابل توجهي توليد شير كاهش يافته است و نياز است نهاده هاي دامي با قيمت كمتر در اختيار آنها قرار داده شود. وي ادامه داد: گراني آن باعث شده كه گاوداران ما با مشكل مواجه شده و اقدام به فروش گاوهاي خود كنند. عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس نهم با تاكيد بر اينكه مسوولان وزارت جهاد كشاورزي و صنعت و معدن لازم است با جديت بيشتري راهكار هاي مناسبي را در نظر گيرند تا دامداري حمايت شود، تصريح كرد: در استان تهران زمين هاي مستعد كشاورزي زياد است اما با كمبود آب مواجه هستيم و مشكلات زيادي در زمينه تخصيص آن به بخش كشاورزي وجود دارد.

گراني ارز را در نظر بگيريد!
اما در مقابل اين گلايه هاي مجلس نشينان، مهدي غضنفري وزير صنعت، معدن و تجارت درباره افزايش قيمت برخي كالاها، گفت: هر چند در مواردي دولت با محدوديت ها و موانعي دست به گريبان است اما با وجود آن، برنامه ها و طرح هايي براي كنترل و ثبات قيمت ها در سطح بازار وجود دارد كه برخي از آنها اجرايي شده و براي آرامش در بازار اين برنامه ها تداوم مي يابد. وزير صنعت، معدن و تجارت درباره برخي انتقادات به گراني هاي اخير هم واكنش نشان داده و اعلام داشته كه دولت با وجود بسياري از مشكلات، توانسته قيمت هاي سركش برخي كالاها را مهار كند و در اين راستا برنامه هاي متعددي براي كنترل و مهار قيمت برخي از كالاها به اجرا گذاشته است. اظهارنظرهاي وزير صنعت در شرايطي است كه او در ادامه به محدوديت ها و موانع دولت اشاره داشته و افزايش دلار را دليل گراني ها برشمرده و گفته است: اين نكته را نبايد فراموش كرد كه قيمت ارز در بازار از حدود 1200 تومان به بيش از 1800 تومان رسيد و تاثيراتش را بر بازار خرده فروشي گذاشت. غضنفري در ادامه با تاكيد بر اينكه مشكل كمبود ارز در كشور وجود ندارد اظهار كرد: افزايش قيمت ارز و تاثير آن بر قيمت ها ربطي به ميزان ذخاير ارزي ندارد اين موضوع بيشتر ناشي از مسائل سياسي و رواني در جامعه است. وي درباره جو رواني ايجادشده در سطح جامعه افزوده است: عدم اطلاع رساني، ابهاماتي را براي نمايندگان مجلس و مردم عزيز درباره توانايي دولت در كنترل قيمت ها ايجاد كرده است كه در يك جلسه غيرعلني قابل بيان خواهد بود.

توضيحات وزير كشاورزي اصلاقانع كننده نبود
اما در مقابل عباس پاپي زاده، سخنگوي كميسيون كشاورزي مجلس، درباره جلسه اعضاي اين كميسيون با وزير جهاد كشاورزي هم اين گونه توضيح داده كه با توجه به اينكه اين جلسه، جلسه معارفه اعضاي كميسيون با وزير جهادكشاورزي بود، نخواستيم با طرح بحث هاي چالشي فشار زيادي بر وزير وارد كنيم. وي با اشاره به گفته هاي وزير توضيح داد: متاسفانه توضيحات صادق خليليان در اين جلسه به هيچ وجه قانع كننده نبود، به طوري كه در رابطه با ميزان توليدات آمار دقيق و اطمينان بخشي را ارائه نداد. نماينده منتخب مردم دزفول در مجلس نهم با تاكيد بر بي نتيجه بودن جلسه مذكور، گفت: از خليليان خواستيم آمار دقيق و جامعي از توليد محصولات كشاورزي به تفكيك مناطق جغرافيايي و همچنين ميزان دقيق اعتبار تخصيص داده شده به بخش كشاورزي طي سال هاي گذشته به مجلس ارائه دهد. به گفته وي، قرار است در ماه مبارك رمضان خليليان براي ارائه گزارش در كميسيون كشاورزي مجلس حضور يابد و نسبت به عملكرد خود در اين حوزه پاسخگو باشد. سخنگوي كميسيون كشاورزي مجلس نهم در بخش ديگري از اين گفت وگو به محورهاي ديگر مورد بحث اين جلسه اشاره كرد و افزود: در اين جلسه درباره گراني گوشت، مرغ، شير، مشكلات دامداران و اختيارات وزارت كشاورزي با خليليان صحبت و تصميماتي اتخاذ شده است. او در اين باره به خبرگزاري مهر اعلام كرده است: قرار است دولت به ازاي هر كيلوگرم شير خام 200 تومان براي تهيه نهاده هاي دامي يارانه به دامداران پرداخت كند.

جلسه بي نتيجه و اشاره به نقش وزارت كشاورزي
حسين گروسي، عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس، هم درباره موضوع گراني ها و نتيجه جلسه مجلس با وزير صنعت، معدن و تجارت اين گونه توضيح داد: موضوعات مختلفي از جمله گراني هاي اخير و واردات بي رويه برخي محصولات در بازاردر اين جلسه مطرح شد: وزير صنعت در اين جلسه از خود دفاع كرد و اعلام كرد كه اين وزارتخانه به تنهايي مقصر در واردات نيست
وي افزود: غضنفري معتقد است با توجه به اينكه بخش زيادي از واردات مربوط به خوراك دام و طيور است، وزارتخانه هايي نظير جهاد كشاورزي نيز در اين قضيه مقصرهستند. گروسي با بيان اينكه در اين جلسه به جمع بندي كاملي نرسيده ايم، گفت: قرار شد هفته آينده اعضاي كميسيون در محل وزارت صنعت جلسه يي را با معاونان اين وزارتخانه به ويژه معاون بازرگاني كه نقش عمده يي در واردات دارد، داشته باشند.

گلايه از وجود رانت در واردات
مويد حسيني صدر، عضو ديگر كميسيون صنايع و معادن مجلس، نيز به نقل از غضنفري در اين جلسه گفت: بنا به اعتقاد وزير، اگر 20 هزار ميليارد تومان به بخش توليد و صنعت كمك شود، آن هم به صورت وام يا در اختيار گذاشتن تجهيزات، آماده سازي زيرساخت و كمك هاي بلاعوض و… مي تواند در بخش صنعت موثر واقع شود. صدر خاطرنشان كرد: نمايندگان نيز گلايه هايي درباره گراني هاي اخير درباره شير، گوشت، مرغ و… و نيز مشكلات بخش صادرات و رانت هايي كه درباره واردات وجود دارد، مطرح كردند. همچنين لزوم توجه به صنعت نساجي و مباحث مربوط به كارخانه هاي سيمان نيز از ديگر موضوعاتي بود كه در اين جلسه مورد بحث قرار گرفت.
حسيني صدر افزود: درباره استفاده و بهره برداري از صنعت مس و فرآوري هاي آن نيز بحث هايي صورت گرفت و گفته شد كه در حال حاضر تنها 10 درصد از اين صنعت بهره برداري مي شود. وي با تاكيد بر اينكه معضلات كلي صنعت كشور از ديگر مباحثي بود كه در اين جلسه به آن پرداخته شد، اظهار داشت: درباره ضرورت پرداخت يارانه هاي بلاعوض درباره حامل هاي انرژي نيز مباحثي انجام و اعلام شد كه تنها 300 ميليارد تومان به صنعت پرداخت شده كه مبلغ ناچيزي بوده و كمتر از حد انتظار است.

قبل از ماه رمضان، آرامش به بازار برمي گردد
اما در اين راستا يكي از معدود اظهارنظرات اميدوار كننده، گفته هاي رييس كميسيون برنامه و بودجه مجلس بود كه با اين پيش بيني كه تا قبل از ماه مبارك رمضان شاهد بازگشت قيمت ها و آرامش بازار خواهيم بود، گفت: طبق نظر موافق دولت، قرار است علاوه بر اعطاي يارانه نقدي به صنايع شير و لبنيات، واردات مواد اوليه مورد نظر اين كالاها توسط دولت تامين شود. حجت الاسلام غلامرضا مصباحي مقدم با بيان اينكه نوسان قيمت كالاها و اقلام در زمان هاي مختلف به ويژه در آستانه ماه مبارك رمضان از جمله نگراني هاي مردم و نمايندگان است، به ايسنا گفت: نمايندگان مجلس در همين راستا در هفته گذشته و در جلسه علني با حضور وزراي مربوطه، به بررسي راهكار مهار قيمت ها پرداختند. وي با اشاره به جلسه رييس مجلس با وزراي صنعت، معدن و تجارت و جهاد كشاورزي و رييس سازمان حمايت مصرف كنندگان و توليدكنندگان، گفت: در اوايل هفته جاري جلسه يي با حضور رييس مجلس و هيات رييسه و تعدادي از نمايندگان و وزراي مذكور برگزار شد و راهكارهايي براي تنظيم بازار به ويژه بازار مربوط به شير و لبنيات ارائه شد. نماينده مردم تهران در مجلس اضافه كرد: در اين جلسه اين پيشنهاد مطرح شد كه دولت از توليدكنندگان دام و طيور حمايت كند و در همين راستا يارانه نقدي به صنايع شير و لبنيات اعطا شود و پس از واردات مواد اوليه مورد نياز اين كالاها توسط دولت تامين شود. نمايندگان دولت در اين جلسات نظر موافقي نسبت به اين پيشنهادات داشتند.
مصباحي مقدم خاطرنشان كرد: مطمئنا با كاهش قيمت نهاده هاي توليد، شاهد كاهش قيمت شير و مشتقات آن همچون مرغ و تخم مرغ خواهيم بود.
رييس كميسيون برنامه و بودجه مجلس خاطرنشان كرد: در اين راستا دولت وعده داده واردات كنجاله و ديگر موارد مورد نياز دامداران و مرغداران را تامين كند تا شاهد كاهش قيمت اين نوع فرآورده ها باشيم.

روزنامه اعتماد، شماره 2430 به تاريخ 8/4/91، صفحه 1 (صفحه اول)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا