پايان تب معاملات مسكن

دانلود نسخه دیجیتال مجله کهن
نتايج رفتار طرفهاي عرضه و تقاضا در بازار تابستاني معاملات مسكن نشان ميدهد: تب خريد مسكن كه سال گذشته بالا گرفته بود و بايد مطابق دورههاي ركود-رونق، در اين فصل به اوج ميرسيد، برخلاف انتظار، رو به سرد شدن گذاشته است.
تعداد قراردادهايي كه براي خريد واحد مسكوني در بنگاههاي املاك شهر تهران طي تيرماه 91 به ثبت رسيده در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، 20 درصد كاهش يافته و در مقايسه با خرداد امسال حدود 5 درصد افت كرده است. به اعتقاد مشاوران املاك، رخوت بهوجود آمده در بازار، موتور رشد قيمت مسكن را كه فصل بهار دور گرفته بود، تحت كنترل درآورده است.
نتايج 30 روز رهگيري بازار مسكن تهران منتشر شد
پایان «تب» معاملات مسکن؟
افت 20درصدي خريد و فروش ملك در تيرماه
بازار مسكن در اولين ماه از فصل واقعي نقلوانتقالات ملكي، به قدري بيتحرك بود كه ميتوان براي توصيف آن از عبارت «يخبندان» استفاده كرد.
نتايجي كه از رهگيري معاملات مسكن در 30 روز اول تابستان به دست آمده است، نشان ميدهد: در شهر تهران خريدوفروش واحدمسكوني 20 درصد افت كرده و حتي پيشخريد كه در فصل بهار به مسير ميانبر و تا حدودي كمهزينه براي متقاضيان مسكن تبديل شده بود، هماكنون كمرونق شده است.
رخوت به وجود آمده در بازار مسكن اگرچه موتور رشد قيمتمسكن را كه بهار امسال روشن شده بود كند كرده، اما اين اتفاق برخلاف پيشبينيهايي است كه پارسال به عنوان اولين سال رونق معاملات ملكي، درباره بازار91 مطرح شد.
تجربه دورههاي ركود و رونق در بازار مسكن نشان داده، عمر گرماي معاملات مسكن حداقل دو سال پياپي است، اما ظاهرا اين روال براي امسال به هم خورده و در حالي كه بايد حجم خريدوفروش فصل به فصل بيشتر شود كمتر هم شده، طوري كه در تيرماه تعداد معاملات خريد مسكن در تهران حدود 5 درصد نسبت به خردادماه افت كرده است.
آنطور كه سامانه رهگيري معاملات املاك در تهران اعلام كرده است: در تيرماه امسال حجم كل معاملات مسكن -شامل خريد و اجاره و پيشخريد- 16درصد نسبت به تيرماه سال قبل افزايش يافته كه در اين ميان، معاملات خريد با افت 20 درصدي روبهرو شده، معاملات اجاره دو برابر شده و حجم قراردادهاي پيشخريد نيز 43 درصد افزايش پيدا كرده است كه اين ارقام اگر با نرخ رشد معاملات فصل بهار مقايسه شود، نزول تابستاني بازار كاملا مشهود است.
سامانه رهگيري پيشتر گزارش داده بود: در فصل بهار91 مجموع معاملات مسكن در تهران 22 درصد افزايش يافته و خريد و اجاره و پيشخريد نيز به ترتيب افت 15 درصدي و رشد 217 درصدي و صعود66 درصدي در مقايسه با بهار90 داشته است.
از سوي ديگر در تيرماه سال90 رشد بازار مسكن به حدي بالا بود كه كل معاملات 47درصد افزايش، خريد 42 درصد افزايش و پيشخريد 121 درصد افزايش پيدا كرد.
به اين ترتيب، اشتياقي كه پارسال همين موقع در بازار خريد مسكن به وجود آمده بود، هماكنون رو به سردي گذاشته و در عين حال امسال با تغيير فصل، تغييري در حجم معاملات ايجاد نشده است كه اين دو رويداد ميتواند علائمي از ركود زودرس باشد.
به گزارش دنياياقتصاد براساس آنچه مشاوراناملاك شهر تهران در سامانه رهگيري معاملات مسكن ثبت كردهاند، در تيرماه امسال 25 هزار 600 فقره انواع قرارداد ملكي در بنگاهها تنظيم شده است كه از اين تعداد، 13 هزار و 800 فقره قرارداد براي خريد مسكن، 10 هزار و 500 فقره براي اجاره و 940 فقره نيز براي پيشخريد واحدمسكوني بوده است.
معاملات مسكن در اولين ماه تابستان امسال تغيير خاصي در مقايسه با آخرين ماه خرداد نداشته است. در خردادماه حجم كل معاملات مسكن در شهر تهران رقمي معادل 24 هزار و 600 فقره قرارداد بود و خريدوفروش نيز در حد 13 هزار و 953 فقره انجام شد. همچنين در حوزه پيشخريد نيز 924 فقره قرارداد در بنگاهها براي پيشخريدار و پيشفروشنده تنظيم شد.
رييس اتحاديه مشاوراناملاك تهران علت افت معاملات مسكن در تيرماه امسال را ناشي از افزايش قيمتمسكن در بهار، ثبتنام مسكنمهر در شهر جديد پرديس و همچنين برخي تحولات سياسي عنوان ميكند.
شرايطي كه در 30 روز اول تابستان در بازار مسكن حاكم شد بهطور قطع با ابعاد بيشتري در ماه مرداد به دليل افت طبيعي معاملات ناشي از ماه رمضان، تكرار خواهد شد.
مشاوراناملاك درباره نتيجه آنچه در اولين ماه تابستان بر سر معاملات مسكن آمد، ميگويند: رشد قيمت مسكن در تهران كه در فصل بهار سرعت گرفته بود، فوقالعاده كند شده است.
اين دلالان همچنين تصريح ميكنند: هماكنون در بازار ملك هر دو گروه خريدار و فروشنده، كنارهگيري كردهاند و در حاشيه بازار فقط درباره قيمتها پرسش ميكنند، بدون آنكه قصد جدي به انجام معامله داشته باشند.