سامانه تشخیص عیوب رنگرزی
در دانشگاه امیرکبیر طراحی شد سامانه تشخیص عیوب رنگرزی
پژوهشگر دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به طراحی سامانه ای برای تشخیص عیوب فرآیند رنگرزی منسوجات پنبه پلیاستر شد.
به گزارش ایرنار: «ترانه شناسا» مجری طرح گفت: در رنگرزی منسوجات پنبه-پلیاستر عیوبی مشاهده میشود که نه تنها به کیفیت کالا و ظاهر آن آسیب میرساند بلکه ضایعات صنعتی را نیز افزایش میدهد.
این دانش آموخته کارشناسی ارشد گرایش مدیریت صنایع نساجی افزود: این عیوب در بعضی موارد ناشی از فرآیند رنگرزی بوده و در برخی موارد نیز ناشی از فرآیندهای قبل از رنگرزی است.
وی اظهار داشت: در این سامانه عیوب با گفتگوی کوتاهی بین کاربر و رایانه رفع میشود و سامانه قادر به توضیح چگونگی استدلال خود است. همچنین نمایش دانش در این سامانه مبتنی برقاعده است و به همین علت دانش آن بسیار قابل فهم بوده و به راحتی میتوان آن را در صورت لزوم اصلاح کرده و یا گسترش داد.
شناسا در بیان کارکردهای این سامانه بیان داشت: این سامانه در صنعت نساجی و در کارخانجات و کارگاههای رنگرزی کاربرد دارد و برای تشخیص عیوب رنگرزی پارچههای پنبه-پلیاستر رنگرزی شده با رنگزاهای دیسپرس-راکتیو و یا دیسپرس-خمی به یکی از سه روش رمقکشی نیمه مداوم و یا مداوم به کار میرود.
وی ادامه داد: دانش این سامانه همواره بر روی سختافزار هر رایانه موجود و در دسترس است ، جایزالخطا نبوده و میتواند در کارخانجات مختلف و یا در سراسر کشور توزیع شود.
به گفته مجری طرح، همچنین کاربران میتوانند زنجیره استدلال تصمیمات سامانه را ببینند و درک بهتری از مسئله به دست آورند.
وی در مورد سایر مزایای این سامانه عنوان کرد: این سامانه خبره به کارخانجات و کارگاههای رنگرزی یک ویژگی رقابتآمیز میدهد که باعث افزایش سرعت پاسخدهی و دقت در تصمیمات میشود و هزینه زیادی را برای اشتراک دانش خود صرف نمیکند.
وی تصریح کرد: تجربه و دانش افراد خبره در یک پایگاه دانش، جمعآوری و ذخیره و منجر به تهیه سامانه خبره رایانهای شده است که قادر به حل مشکلات رنگرزی است و در واقع این سامانه با دریافت عیب گزارش شده، پس از گفتگو با کاربر و پرسیدن سؤالات دلیل عیب و راهکار آن را ارائه میدهد.
این پروژه در قالب پایاننامه کارشناسی ارشد مهندسی نساجی ارائه و با راهنمایی د کتر محمدامانی تهران، دکتر رضا محمدعلی مالک و مشاوره مهندس فیروز مهر مظاهری انجام شده است.