ورود تيشرتهاي اسلامي به دنياي مد

دانلود نسخه دیجیتال مجله کهن
انتشار کاريکاتورهاي پيامبر اسلام در دانمارک، اعتراضات خشونتآميز بسياري از مسلمانان را در سراسر جهان به همراه داشت، اما در اين بين يک مرد مسلمان تصميم گرفت تا براي نشان دادن مخالفت خود از خلاقيت دنياي “مد” بهره بگيرد.
پوشيدن دمپايي در محل کار را به هيچ وجه نميتوان تصوير جذابي توصيف کرد، چه برسد به اينکه اين محل کار، دفتر يک طراح مد باشد. در اتاقهاي کار مارک “Styleislam” که برويد، همه کارمندان را دمپاييپوش ميبينيد. در اينجا هيچکس طبق آخرين مد پاريس يا نيويورک لباس نپوشيده، زيرا اين نوع از مدرن بودن، دغدغهي ذهني هيچکدام از کارمندان اينجا نيست.
مليح کسمان، مردي 30 ساله با هيکلي عضلاني و موهاي دم اسبي، در حالي که در ميان قفسههاي انبار قدم ميزند، تيشرت قرمزرنگي را از يکي از طبقهها بيرون ميکشد که طرح آن يک خوک و يک ليوان آبجو را نشان ميدهد که روي آنها خط کشيدهاند. زير اين تصوير نوشته شده: “Go Helal” (حلال رفتار کن). نيازي به تفسير اين طرح و نوشته نيست، زيرا در همان نگاه اول ميتوان فهميد که منظور رعايت کردن قوانين اسلام در مورد نخوردن گوشت خوک و ممنوعيت نوشيدن الکل است.
ايدهي راهاندازي چنين مارک تجاري، يا بهتر بگوييم، چنين مد اسلامي، از زماني شروع شد که کاريکاتورهاي پيامبر اسلام در دانمارک منتشر شدند و به همراهش مسلمانان خشمگين به خيابانها آمدند.
مليح کسمان هم جزو يکي از همين مسلمانان بود، اما با اين تفاوت بزرگ که او نه تنها از رفتار دانمارکيها براي انتشار اين کاريکاتورها انتقاد ميکرد، بلکه نيمي از خشمش به واکنشهاي تند و افراطي مسلمانان باز ميگشت: “با خودم فکر کردم، حتما راهي وجود دارد براي اينکه بتوان نسبت به اين قضيه خلاقانه و با رفتاري صلحآميز واکنش نشان داد. براي همين هم براي خودم تيشرتي درست کردم و روي آن نوشتم: من پيامبرم را دوست دارم.”
تلفن تهديدآميز
وقتي که مليح کسمان با اين تيشرت به خيابانرفت، استقبال مسلمانان ديگر به حدي بود که ترغيب شد تا اين ايده را گسترش دهد. پس اين گرافيست ترکتبار تصميم گرفت تا به زادگاهش، شهر ويتن آلمان، باز گردد و اسلام را وارد دنياي مد و طراحي لباس کند: “البته طرحهاي مختلف ديگري هم داريم، از ضد جنگ گرفته تا طرحهاي کلي و روشنگرانه.”
در طول سه سالي که “Styleislam” راه افتاده، توانسته جاي خود را در ميان مسلمانان به خوبي باز کند و براي خالقش نيز سوددهي داشته باشد. البته تبليغات هم در اين بين نقش مهمي را برعهده دارند؛ به ازاي هر پيراهني که به فروش رود، مبلغ يک يورو به پرورشگاهي در آفريقا تعلق ميگيرد. به اين ترتيب مسلمانان ميتوانند از اين راه هم کمي به نيازمندان کنند.
سليمان ميخواهد نمونهاي براي دوستان و آشنايانش باشد
بخش عمدهاي از طرحهاي “Styleislam” مخاطبانش را در ميان نسل جوان ميجويد. براي جلب توجه بيشتر اين گروه کسمان از “عمار ” معروفترين خوانندهي رپ مسلمان در آلمان به عنوان چهرهي تبليغاتي استفاده کرده؛ کاري که بسيار به مذاق جوانان هم خوش نشسته است.
يکي از همين جوانان، سلمان صغير، به يکي از رستورانهاي عربي شهر برلين آمده است. والدين سلمان از پاکستان به آلمان مهاجرت کردهاند و او خود در اين کشور متولد شده است.
روي تيشرتي که به تن کرده نوشته شده: “Ummah, be part of it” (امت، بخشي از آن باش). سلمان ميگويد: “من دوستان و آشنايان جوان زيادي دارم که دوست دارم برايشان يک نمونه باشم. با چنين نوشتههايي خيلي راحت سر صحبت با آدم باز ميشود.”
البته نوشتههاي روي تيشرت هميشه هم براي مليح کسمان بدون دردسر نبودهاند. مثل جملهاي که ميگويد: “عيسي مسيح هم يک مسلمان بوده است”. او تعريف ميکند: “ما از جاي دوري در ايالت بايرن تلفن تهديدآميزي داشتيم که فرد پشت خط گفت، اگر پاي حضرت مسيح را به ميان بياوريد، بايد منتظر يک حادثه باشيم. البته اين حرف کاملا بيمنطق است، زيرا مسيح يکي از پيامبران بزرگ در اسلام بوده و در اصل هم همان پيامي را داشته که حضرت محمد.”
در هر حال جوانان مسلمان نه تنها در کشورهايي مثل آلمان، اسپانيا، فرانسه، هلند، بريتانيا و سوئيس، که در خاورميانه، کانادا و حتي آمريکا هم ميتوانند محصولات “Styleislam” را به تن کنند. مليح کسمان در ميان صحبتهايش ميگويد، ما بخشي از جامعهي آلمان هستيم و به عنوان آلمانيهاي مسلمان به آن تعلق داريم. و درست همين تعلق است که آنها ميخواهند آن را با افتخار نشان دهند.