شد 50 درصدي تعرفه واردات پارچه

دانلود نسخه دیجیتال مجله کهن
مدير کل دفتر تعيين ارزش گمرک از افزايش 50 درصدي تعرفه واردات پارچه در سال جاري خبر داد . تعرفه واردات پارچه در حالي در دفاع از توليد داخلي افزايش يافته که به اعتقاد برخي از فعالان بازار پارچه ، قاچاق اين کالا را بيش از گذشته تشديد خواهد کرد . در حال حاضر حدود يک ميليارد و 100 ميليون متر پارچه هاي پنبه اي و الياف مصنوعي توليد مي شود و کل نياز کشور ما حدود يک ميليارد و 300 متر است که بخش عمده اي از کسري داخلي از طريق قاچاق پارچه هاي خارجي تامين مي شود . بنابر گفته محمد مروج رئيس هيات مديره انجمن صنايع نساجي کشور ، قاچاق پارچه به کشور حدودا 40 برابر واردات رسمي است .
همچنين رسول کوهستاني مدير کل دفتر تعيين ارزش گمرک نيز پوشاک با مارک هاي غيرمعروف چيني ، تايلندي ، پاکستاني ، هندي و ترکيه اي را عمدتا قاچاق اعلام کرد . او در ادامه گفت : با تصويب هيات وزيران و به پيشنهاد وزارت صنايع و معادن و با مقايسه تعرفه حداقل حقوق ورودي امسال نسبت به سال گذشته ، شاهد افزايش 50 درصدي براي واردات پارچه هستيم . او در اين خصوص ميزان افزايش حقوق گمرکي واردات پارچه به فارس اظهار کرد: حق گمرکي ورود پارچه از کيلويي 2200 تومان به 3700 تومان در سال 89 نسبت به قبل افزايش يافته است . وي بيان کرد : گمرک تاثيري بر نرخ گذاري ها نداشته است ، هزينه ورودي حداقل مبلغ معين شده بوده و افزايش آن مشروط به ارزش کالا است . مدير کل دفتر تعيين ارزش گمرک در خصوص قيمت پارچه هاي وارداتي افزود : 70 درصد پارچه هاي وارداتي از ماخذ ورودي مورد ارزيابي قرار مي گيرد که حداقل حقوق ريالي براي واردات پارچه در نظر گرفته شده ، مبلغ سه هزار و 700 تومان در هر کيلو است . در بررسي هاي اوليه در گمرک 70 درصد از ارزش اين مبلغ محاسبه مي شود به جز پارچه هاي اروپايي که قيمت بالاتري دارند و در واقع براي اکثر پارچه اي وارداتي حداقل حقوق ورودي سه هزار و 700 تومان لحاظ مي شود کوهستاني بيان کرد : تمام پارچه هاي وارداتي که از کشورهاي چين ، کره ، اندونزي و ژاپن و پارچه هاي چادر نمازي و گلدار و مجلسي که عمدتا که از تايلند وارد مي شود ، مشمول قانون کيلويي سه هزار و 700 تومان مي شود . البته گفتني است امسال پارچه هاي چادر مشکي افزايش تعرفه حداقلي نداشته است .
مدير کل دفتر تعيين ارزش گمرک عنوان داشت : در گذشته اين حقوق حداقل ورودي با بررسي 70 درصد و تعيين نرخ دو هزار و 200 تومان بوده و گمرک ابتدا ارزش کالا را بررسي مي کرد و بعد از آن با ماخذ 70 درصد يا دو هزار و 200 تومان بررسي مي کرد و هر کدام که بيشتر بود وصول مي شد که در حال حاضر 70 درصد با سه هزار و 700 تومان مقايسه مي شود که اين نرخ مصوب گمرک نيست و به تصويب هيات وزيران و کميسيون ماده 60 ، زير نظر وزارت بازرگاني رسيده است . وي در ادامه گفت : واردات مانتو ، البسه و مانند براي توليدکنندگان داخلي به صرفه نيست . به همين دليل اين کالاها به صورت قاچاق وارد کشور مي شود .
کوهستاني افزود: با بررسي واردات پوشاک و توجه به حداقل حقوق ورودي 25 هزار تومان براي پوشاک و ماخذ ورودي 100 درصد که براي واردات پوشاک در سر فصل قانون 61 و 62 در نظر گرفته شده ، واردات پوشاک براي واردکنندگان به صرفه نيست . کوهستاني افزود : مارک هاي معروف پوشاک رسما وارد کشور مي شود و مارک هاي غير معروف چيني ، تايلندي ، پاکستاني ، هندي و ترکيه اي که مبلغي کمتر از حداقل حقوق ورودي 25 هزار تومان را به خود اختصاص مي دهند ، اغلب به صورت قاچاق وارد کشور مي شوند . مدير کل دفتر تعيين ارزش گمرک عنوان کرد : کميسيون ماده يک به پيشنهاد وزارت صنايع و معادن براي حمايت از واحدهاي توليدي داخلي که در حال ضرر و زيان هستند اين ماخذ ” حداقل حقوق ورودي ريالي ” را وضع کرده است . وي در ادامه بيان کرد : نه تنها براي واردکنندگان تسهيلاتي وجود ندارد بلکه ضوابطي نيز در نظر گرفته شده است
وضعيت توليد داخلي
اکنون صنعت نساجي کشور با مشکلاتي چون سرمايه گذاري محدود ، فرسودگي ماشين آلات و رقابت نابرابر با محصولات قاچاق دست و پنجه نرم مي کند و دولتمردان بيشتر از آنکه براي نجات توليدکنندگان مانع قاچاق پارچه شوند ، با بازي با اهرم تعرفه راه را براي افزايش آن هموارتر مي کنند. تجربه نشان داده که هر گاه تعرفه کالايي افزايش داشته به جاي کنترل واردات رسمي ، قاچاق آن افزايش يافته است ; مشکلي که بسياري از صنايع کشور با آن دست به گريبان هستند . در حال حاضر بنا به گفته رئيس هيات مديره انجمن صنايع نساجي کشور توليد کارخانه هاي پارچه سازي بزرگي مانند نساجي مازندران ، ريسندگي کاشان و چيت سازي تهران طي سالهاي اخير به دليل افزايش قاچاق و مشکلات داخلي کاهش يافته و برخي از آنها نيز تعطيل شده اند.
منبع : روزنامه شرق