طرح ریاست جمهوری در خصوص پنبه

دانلود نسخه دیجیتال مجله کهن
رییس اتحادیه پنبهكاران كشور از نهایی شدن طرح ساماندهی تولید و بازار پنبه در معاونت اقتصادی ریاست جمهوری خبر داد و پیشبینی كرد: این طرح تا پایان فصل تابستان به هیات دولت ارسال و برای كشت آینده پنبه ابلاغ شود.
علی مظفری اظهار كرد: اخیرا برای نجات محصول پنبه ایرانی معاونت اقتصادی ریاست جمهوری طرحی پیشبینی كرده كه اگر در هیات دولت مصوب شود، پنبه ایرانی دوباره به دوران طلایی خود باز میگردد.
به گفته مظفری این طرح حلقه تولید و مصرف پنبه را به صورت پیوسته در نظر گرفته است، بدین معنا كه منابع مالی خرید پنبه و كمك به كشاورز برای كاشت، داشت و برداشت به اتحادیه سپرده میشود و تولید پنبه در قالب قرارداد با كشاورزان و براساس نیاز و سفارش صنایع صورت میگیرد.
وی افزود: براین اساس اتحادیه با كارخانجات پنبهپاككنی و نساجی قرارداد میبندد و نوع پنبه مورد نیاز آنها را به كشاورز اعلام میكند و دولت فقط نرخ خرید تضمینی را اعلام میكند كه اگر محصول كمتر از قیمت جهانی باشد، دولت مابهالتفاوت آن را پرداخت خواهد كرد.
رییس اتحادیه پنبهكاران كشور گفت: براساس این طرح تولید پنبه ساماندهی میشود و واحدهای مكانیزاسیون فعال میشوند. در حال حاضر كشاورزان به صورت سنتی و دستی محصول را برداشت میكنند كه 30 درصد از هزینه تولید پنبه مربوط به برداشت این محصول است.
وی گفت: در این طرح در نظر گرفته شده كه دولت برای خرید و واردات دستگاههای برداشت پنبه كمك بلاعوض به كشاورزان بدهد.
مظفری خاطر نشان كرد: این طرح در معاونت اقتصادی ریاست جمهوری نهایی شده كه پیشبینی میشود تا پایان فصل تابستان به هیات دولت ارسال و برای كشت آینده پنبه ابلاغ شود.
رییس اتحادیه پنبهكاران كشور تصریح كرد: براساس اصل 44 قانون اساسی دولت نباید در امور تولید دخالت كند و باید تصدیگریها را به بخش خصوصی واگذار كند اما از سال 85 تصدیگریهای امور پنبه از اتحادیهها و تعاونیها گرفته و به وزارت جهاد كشاورزی داده شده است. در حالی كه این وزارتخانه به عنوان بخش حاكمیتی فقط باید حمایت و نظارت داشته باشد.
وی اجرایی شدن این طرح را تنها راه نجات محصول پنبه و شكوفا شدن تولید و بازار آن عنوان و تاكید كرد: تصویب این طرح تنها عامل بازگشت پنبه به دوران طلایی تولید است.
مظفری خاطر نشان كرد: پنبه در حال حاضر جزو محصولات راهبردی است، اگر این طرح مصوب شود در قالب محصولات استراتژیك قرار میگیرد و شامل تسهیلات حمایتی ویژه و خاص دولت میشود. همچنین براساس این طرح صندوق تخصصی پنبه و دانههای روغنی تشكیل خواهد شد كه كشاورزان میتوانند از منابع این طرح استفاده كنند، بهگونهای كه 51 درصد از اعتبار این صندوق مربوط به تعاونیها و 49 درصد از سوی بخش دولتی تامین میشود، لذا این صندوق میتواند چتر حمایتی مالی برای تولید پنبه باشد.
به گفته وی با تصویب این طرح تولید پنبه به دوران 53 و 54 بر میگردد كه طی این سالها بیشترین صادرات را پنبه در بین محصولات غیرنفتی داشته و 240 هزار تن پنبه محلوج تولید شده است، اما از سال 85 كه تصدیگریها از بخش خصوصی گرفته شد، تولید پنبه روند نزولی گرفت و حمایتهای بخش دولتی قطع شد.
مظفری اظهار كرد: با توجه به مشكلات سیستم بانكی و گشایش LC صنایع با مشكل واردات مواجه هستند، لذا با حمایت از تولید پنبه نیاز صنایع كشورمان كه 16 صنعت به پنبه وابسته است، از طریق داخل تامین میشود.