عده ای در حال تخریب و سمپاشی علیه چاپ دیجیتال هستند

گفتگو با آقاي كامبيز مقراضي – شركت پاسارگاد رهپويان كيش – نماينده ماشين آلات چاپ ديجيتال زيمر در ايران
دموتكس 2019 جزو نمايشگاه هاي خيلي خوب نبود!
آقاي مهندس مقراضي از كارشناسان صنعت فرش ماشيني اعتقاد دارد نمايشگاه هاي تجاري هميشه خوب هستند و همواره موجب ديدار اهالي صنعت چه تامين كننده و چه خريدار در يك بازه زماني كوتاه مي شود هرچند كه هميشه مي تواند بهتر و بهتر باشد. ايشان در مورد نمايشگاه دموتكس امسال گفت: دموتكس 2019 قطعا جزو نمايشگاه هاي خيلي خوب نبود و مي توانست بسيار بهتر باشد. اما به هرحال نمايشگاه ها نيز مثل زندگي ما انسانها فراز و نشيب هايي دارند و بايد با آن كنار آمد.
آينده فرش ماشيني در دستان چاپ ديجيتال
آقاي مقراضي كه در بخش ماشين آلات چاپ ديجيتال فرش فعال هستند با اشاره به حضور بسيار گسترده شركت ها و محصولات چاپ ديجيتال در نمايشگاه امسال سرعت رشد اين بخش را بسيار بالا و تغييرات و نوآوري ها را ماهانه و روزانه دانست و افزود : رشد صنعت چاپ ديجيتال در نساجي و فرش ماشيني به قدري شتاب گرفته كه موجب شگفتي بسياري از فعالان اين صنعت شده است.
فرش ديجيتال فعلا مكمل بازار است
به نظر من فرش ماشيني چاپ شده رقيبي براي تكنولوژي ژاكارد و فرش هاي فيس تو فيس و فرش دستباف نيست و تنها در حال پركردن بخشي از نياز بازار كه تا به حال وجود نداشته است بنابراين يك محصول مكمل براي بازار است. اما در آينده ممكن است سهم بسيار بزرگتري از بازار را از آن خود كند و اين دليل هراس بسياري از اهالي صنعت فرش ماشيني از تكنولوژي چاپ ديجيتال است.
چاپ ديجيتال به واحدهاي كوچك محدود نيست
متاسفانه برخي اعتقاد دارند تكنولوژي چاپ ديجيتال براي واحدهاي توليدي فرش ماشيني با چند دستگاه مناسب است و نمي تواند توسط شركت هاي بزرگ به كار گرفته شود كه يك تصور اشتباه است. به عنوان مثال خطوط چاپ زيمر سالانه 2 تا 3 ميليون متر مربع ظرفيت توليد دارند كه معادل بيش از 20 ماشين بافندگي فرش ماشيني پر سرعت بازار است. اگر واحد توليدي هر دو تكنولوژي ژاكارد و چاپ را همزمان داشته باشد نيز يكي موجب ضعف ديگري نخواهد شد و شركت ها مي توانند همزمان نيازهاي بازار را تامين كنند. به هرحال امروزه اگر به سبد محصولات متنوع كفپوش نگاه كنيد هر روز رقباي جديدي براي فرش ماشيني به وجود مي آيد و حتي توسعه تكنولوژي هاي ساير كفپوش ها نظير سنگهاي طبيعي و مصنوعي، لمينيت، پاركت، موكت و … نيز سهم بازار فرش ماشيني را كاهش خواهد داد.
وحشت هايپر ماركتهاي فرش ماشيني از چاپ ديجيتال
متاسفانه عدم آگاهي و عدم شناخت از تكنولوژي هاي جديد توسط برخي دوستان موجب شده است تا آنها در حال حاضر به تخريب و سمپاشي مخرب عليه تكنولوژي چاپ ديجيتال شوند. البته اين هراس آنها تا حدي قابل درك است. يك فروشگاه هايپر ماركت فرش كه ده ها ميليارد فرش در انبار و فروشگاه خود دارد اگر فرشي با مشخصات بهتر و زيباتر به بازار عرضه شود قطعا براي حفظ منافع مادي خود سعي در فروش اجناس خود دارد اما اين كار نبايد با دادن اطلاعات اشتباه و غلط و مقرضانه در مورد تكنولوژي رقيب به مشتري همراه شود. متاسفانه در برخي از اين فروشگاه ها فروشندگان كوچكترين شناختي به فرش ديجيتال ندارند و فرش ديجيتال را فرشي بي كيفيت كه رنگ آن شسته مي شود مي دانند كه اين يك كلاهبرداري آشكار است. پايه فرش هاي ديجيتال همان فرش ماشيني با همان بافت فرش هاي رايج و يك فرش سه بعدي داراي تار و پود و خاب است. چاپ روي فرش دقيقا با همان رنگ هايي است كه الياف در پروسه رنگرزي سنتي رنگ مي شوند و شستشو و تثبيت رنگ شده و خشك مي شوند. اين رنگها تا عمق پشت فرش نفوذ مي كنند و در دماي 180 درجه تثبيت ساختار مولكولي و درون پليمري ميشوند و اين دقيقا مشابه كار روي الياف رنگي است. حتي به نظر من مي توان واژه رنگرزي ديجيتال را به جاي چاپ ديجيتال به كاربرد تا افراد تصور بهتري از اين پروسه داشته باشند.
آگاهي بدهيد، تخريب نكنيد
من به افرادي كه از اين تكنولوژي شناختي ندارند توصيه مي كنم ابتدا اطلاعات خود را كامل كنند و سپس مزايا و معايب هر دو فرش ديجيتال و ژاكارد را به مشتري بگويند تا خود مشتري با اطلاعات درست تصميم بگيرد. بازار فرش ماشيني مانند كشتي است كه همه فعالان اين صنعت در آن نشسته ايم و اسيب زدن به آن به معني افت همه ما خواهد بود.
خوشبختانه فرش هاي چاپي كه در حال حاضر توسط دو شركت دارنده خطوط چاپ ديجيتال فرش ماشيني در ايران توليد و عرضه شده است به قدري چشم نواز و زيباست و به قدري با فرش هاي ماشيني رايج فاصله دارد كه غير ممكن است مشتري و مصرف كننده نهايي آنرا انتخاب نكند و اين براي برخي همكاران گران تمام مي شود.
سرمايه گذاران مراقب باشند
متاسفانه برخي از عرضه كنندگان ماشين آلات چاپ ديجيتال فرش ماشيني هم به طور آگاهانه در حال گول زدن مشتريان هستند تا خطوط خود را در بازار بفروشند. مثلا در مورد شركت زيمر اعلام مي كنند كه زيمر خطوط چاپ اكريليك ارائه نمي دهد و فقط ما اين توانايي را داريم. بايد به اين دوستان بگوييم دليل اينكه اين كمپاني با وجود در اختيار داشتن تكنولوژي چاپ فرش اكريليك برنامه اي براي ورود به اين بخش ندارد تنها محدود بودن بازار فرش اكريليك است و اينكه اصولا چنين سرمايه گذاري توسط شركت ها نيز غلط است. در دنياي امروز فرش ها بايد قابليت بازيافت داشته باشند ارزان بوده و براي رقابت در بازار در حجم بالا توليد شوند و هزينه تمام شده پايين داشته باشد كه اكريليك هيچ يك از اين خواص را ندارد. در حال حاضر 85 درصد بازار دنيا برروي فرش هاي با رنج قيمت 5 تا 15 دلار است چرا ما بايد همچنان براي رقابت سخت براي 10 تا 15 درصد بازار تلاش كنيم؟
اميدوارم اهالي صنعت فرش ماشيني فريب افرادي كه فقط به فكر فروش ماشين آلات و ورود تكنولوژي هاي نامناسب و ناكارآمد به كشور هستند را نخورند و از يك فاجعه در توسعه فرش هاي چاپ ديجيتال در ايران خودداري كنند.
[instagram-feed]